Stop met speculeren, wij zijn geen amateurs

De opstelling van de omgevallen kranen in Alphen aan den Rijn was onverantwoord, zeggen experts. De betrokken bedrijven vinden die kritiek veel te vroeg. Bovendien gaan dit soort klussen vaker zo.

Bij de Julianabrug zijn twee bouwkranen met een brugdeel op verschillende woningen gevallen. Foto ANP

In het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn stonden gistermiddag twee persconferenties tegelijkertijd gepland. Terwijl alle cameraploegen zich naar binnen haasten omdat burgemeester, politie en Openbaar Ministerie een update geven, komen de directeuren van de betrokken bouwbedrijven juist naar buiten lopen. Op een leeg plein staan ze er een beetje verloren bij. „Het plan was dat wij juist zouden spreken voor de persconferentie van de gemeente”, zegt de woordvoerder van hoofdaannemer Mourik tegen zijn directeur. „Zo zouden we voorkomen dat we nog moeilijkere vragen moeten beantwoorden.”

Maar ook zonder de persconferentie van de gemeente – waarin werd gemeld dat de situatie bij de omgevallen kranen nog steeds niet stabiel is en dat er een tiende woning is ontruimd – zijn er genoeg vragen voor de aannemers. Verschillende experts op het gebied van hijskranen en waterbouwkunde kraakten gisteren de opstelling van de kranen.

„Dit was een combinatie van de verkeerde kranen op de verkeerde pontons”, zei Jan Zwagerman, eigenaar van een groot kraanbedrijf, bijvoorbeeld tegen NRC. Hij noemde de werkwijze „totaal onverantwoord”.

Geen flauw idee wat er nou gebeurde

Buiten bij het gemeentehuis zegt Jaap Kruijt, directeur van Mourik, dat hij niet wil reageren op „dit soort speculaties”. Op concrete vragen over bijvoorbeeld het gebruikte ballastsysteem van de pontons wil hij geen antwoord geven. „We hebben nog geen flauw idee wat er gebeurd is. We wachten de resultaten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid af.”

Die raad liet gisteren weten dat er na een eerste vooronderzoek is besloten een volledig onderzoek in te stellen, waarbij de oorzaak van het ongeval en de achterliggende factoren vastgesteld moeten worden. In het gemeentehuis liet burgemeester Liesbeth Spies gisteren weten dat ook het OM en de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezig zijn met onderzoek naar het voorval. Het kan nog maanden duren voordat die resultaten bekend zijn.

„Wij werken aan alle onderzoeken mee”, vertelt Ad Kornet, algemeen directeur van Peinemann. Dat kraanbedrijf was als onderaannemer verantwoordelijk voor het inhijsen van de Julianabrug. Peinemann heeft ook het verplichte hijsplan gemaakt. Details van het hijsplan, „een vrij technisch verhaal” wil hij niet kwijt. Maar volgens hem is het niet zo dat er verkeerde kranen op verkeerde pontons stonden. „Het was een complexe hijsklus en het is duidelijk dat er veel is misgegaan. Maar ik bestrijd dat het onveilig was. Dit soort klussen doen we vaker op deze manier.” Het hijsplan is inmiddels opgevraagd door de onderzoekers.

De bewoners krijgen vast 2.000 euro

Kritiek van vakcollega’s, over dat er bijvoorbeeld kranen op rupsbanden hadden moeten worden ingezet, doet ook Kornet af als „speculaties”. „We zijn geen amateuristisch bedrijf.”

Gisteravond was er in Alphen aan den Rijn een besloten bijeenkomst voor getroffen bewoners en bedrijven. Daarover wilde Mourik-directeur Kruijt wel wat zeggen. Hoewel de verzekering volgens hem een complex verhaal is („Het is me uitgelegd, maar ik begrijp het amper”), zegt hij dat getroffen bewoners en bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over de dekking. Als voorschot op de uitkering van de verzekering maakt Mourik 2.000 euro over naar de gezinnen die niet naar huis kunnen. Bedrijven die hun werkzaamheden hebben moeten staken krijgen 5.000 euro.

    • Lex Boon