Recherche Poetin vervalst foto voor requisitoir tegen Oekraïne

Het origineel en de door de recherche gebruikte bewerking. stopfake.org

Het gaat de federale recherche van Rusland om de „waarheid”. Maar voordat je het Witboek Misdaden, De tragedie van Zuidoost-Oekraïne openslaat, stuit je al op een leugen. Op het omslag van het requisitoir van het justitiële Onderzoekscomité staat een foto van een brandende brug in Donetsk die nooit in brand stond. Het omslag is gephotoshopt om de indruk te wekken dat de brug is getroffen door Oekraïens raketvuur.

Het witboek is samengesteld door de chef zelf van de federale recherche: Aleksandr Bastrykin, een loyale medewerker van Poetin die afgelopen jaren talrijke strafzaken tegen de oppositie optuigde.

Het Onderzoekscomité heeft grote pretenties. Het gaat om niets minder dan de „plicht om álle misdaden van de nationalisten [de Oekraïense regering in Kiev] nauwkeurig te fixeren” omdat „de mensen de waarheid moeten kennen", zei de recherche maandag.

Nog geen dag later onthulde journalist Ilja Barabanov van het Russische weekblad Nieuwe Tijd dat het omslag is gemanipuleerd. Op een bestaande foto van een brug in Donetsk zijn twee brandhaarden gemonteerd, alsof de brug in mei 2014 gebombardeerd zou zijn. De foto circuleert al lang en is al even lang ontmaskerd als ‘fake’. De manipulatie spoort met een oude Sovjettraditie.

    • Hubert Smeets