Cijferseizoen: flink meer winst voor ING en NN

Buitenkant van het hoofdkantoor van ING in Amsterdam bij nacht.
Buitenkant van het hoofdkantoor van ING in Amsterdam bij nacht. Foto: ANP / Lex van Lieshout

ING en de grotendeels afgestoten verzekeringsdochter NN hebben in het tweede kwartaal beide flink meer winst geboekt dan een jaar eerder.

Bank ING

ING kreeg in het tweede kwartaal meer spaargeld binnen, verstrekte meer leningen en hoefde tegelijkertijd minder geld opzij te zetten voor slechte leningen, schrijft topman Ralph Hamers in de toelichting op de kwartaalcijfers. De nettowinst kwam in april, mei en juni uit op 1,36 miljard euro, een stijging van ruim 27 procent.

Het onderliggende resultaat, zonder eenmalige posten en winsten uit de afgestoten verzekeringsactiviteiten van NN mee te rekenen, steeg met 21,1 procent tot 1,12 miljard euro. Daarmee kwam de winststijging wel iets minder hoog uit dan in het eerste kwartaal, toen de bank 43 procent meer onderliggende winst maakte.

ING, dat actief is in meer dan veertig landen, verwelkomde 600.000 nieuwe klanten en sloot 250.000 nieuwe overeenkomsten met bedrijven. De bank schreef zo’n 8,7 miljard euro aan nieuwe leningen uit.

De beleggers in ING - 22 van de 32 van de analisten die de bank volgen geven een koopadvies - profiteren ook mee van de winststijgingen in het eerste halfjaar. De bank heeft besloten 24 cent per aandeel als interimdividend uit te keren. ING betaalde begin dit jaar voor het eerst na de crisis en de staatssteun aan de bank weer dividend uit. Over het boekjaar 2014 kregen de aandeelhouders per aandeel 12 cent.

Verzekeraar NN

Verzekeraar NN, in Nederland vooral bekend van het merk Nationale-Nederlanden, heeft in het tweede kwartaal een nettowinst van 392 miljoen euro geboekt: een groei van 55 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat groeide zelfs met 90 procent naar 488 miljoen euro.

Die goede cijfers dankt NN onder meer aan een uitkering in een private equity- belegging en het schrappen van een boekhoudkundige voorziening. Het bedrijf dat in juli 2014 via een beursgang werd afgesplitst van ING wist bovendien kostenbesparingen door te voeren van 200 miljoen euro.

    • Eva Smal