Vrouwen en kinderen vaker slachtoffer in Afghaans conflict

Vrouwen en kinderen zijn vaker slachtoffer in de oorlog tussen Afghaanse regeringstroepen en rebellenbewegingen. Het totale aantal doden en gewonden onder burgers in het Afghaanse conflict heeft de eerste helft van dit jaar een recordhoogte bereikt.

Afghaanse strijders nemen positie in tijdens een gevecht met de Taliban, begin augustus. Foto AFP / Nasir Waqif

Het aantal vrouwen en kinderen dat slachtoffer is van het conflict tussen regeringstroepen en rebellenbewegingen in Afghanistan steeg respectievelijk met 23 en 13 procent. Dat meldt UNAMA, de VN-organisatie voor Afghanistan, vandaag.

Deze stijging zou het gevolg kunnen zijn van de frequentere inzet van ongerichte zelfmoordaanslagen vlakbij woongebieden door terreurgroeperingen, zoals de Talibaan. Daarnaast zijn meer burgerslachtoffers gevallen doordat regeringstroepen vaker grondgevechten uitvoeren en daarbij gebruik maken van explosieven als mortieren, raketten en granaten.

Recordaantal burgerslachtoffers

UNAMA rapporteert in het halfjaarlijkse verslag een recordaantal slachtoffers onder burgers in het Afghaanse conflict, dat in 2001 begon, in de eerste helft van dit jaar. De organisatie rapporteert 1.592 doden en 3.329 gewonden van begin dit jaar tot en met 30 juni. Het totale aantal van 4.921 burgerslachtoffers betekent een stijging van één procent ten opzichte van recordjaar 2014, maar zes procent minder doden en vier procent meer gewonden.

Directeur van UNAMA Nicholas Haysom zegt over het rapport:

Afghaanse burgers hebben veel te lang geleden. De verwoestende gevolgen van geweld tegen burgers, zoals die in dit rapport naar voren komen, moeten de internationale overtuiging versterken dat vrede dringend nodig is.

Zorgwekkend vindt UNAMA het aantal burgers dat door pro-regeringstroepen om het leven is gekomen. Dat aantal steeg met 60 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens de VN. Toch vielen nog steeds de meeste doden en gewonden door anti-regeringsgroepen (70 procent). Veruit de meeste burgerslachtoffers (90 procent) vielen door grondgevechten, bijvoorbeeld door geïmproviseerde explosieven en zelfmoordaanslagen.

De stijging van het aantal doden en gewonden onder vrouwen en kinderen is extra ontwrichtend voor de Afghaanse samenleving, zegt hoofd mensenrechten van UNAMA Danielle Bell:

Alle partijen moeten strengere maatregelen nemen om burgers te beschermen. Als de oorlog moeders, kinderen, zussen en broers doodt of verminkt, dan zijn de gevolgen voor families en gemeenschappen verwoestend en langdurig.

Afghaans conflict

De gevechten in Afghanistan zijn geïntensiveerd sinds de internationale missie eind vorig jaar eindigde. Nog steeds zijn 13.000 NAVO-troepen in Afghanistan gestationeerd, maar hun taak is vooral beperkt tot het opleiden en adviseren van Afghaanse collega’s.

De Talibaan proberen hun invloed in het land vanuit het zuiden en oosten uit te breiden naar het noorden. Terreurgroep Islamitische Staat krijgt ook steeds meer voet aan de grond in Afghanistan.

Momenteel zijn de Taliaban verzeild geraakt in een interne crisis rondom de opvolging van hun leider Mullah Omar. Toen vorige week naar buiten kwam dat Mullah Omar al twee jaar geleden was overleden, werd Akhtar Mohammed Mansour versneld tot opvolger gekozen. Niet alle groepen binnen de Talibaan zweren trouw aan hun nieuwe leider. De onrust die de opvolging heeft veroorzaakt bedreigt de vredesonderhandelingen tussen de Talibaan en de Afghaanse regering.

    • Menno Sedee