Premier Maleisië: gevonden brokstukken zijn van vlucht MH370

Agenten op het eiland Réunion bekijken de aangespoelde brokstukken.
Agenten op het eiland Réunion bekijken de aangespoelde brokstukken. Foto EPA

De brokstukken die onlangs zijn aangespoeld op een eiland in de Indische Oceaan zijn onderdelen van het verdwenen vliegtuig MH370 van Malaysia Airlines. Dat meldde de Maleisische premier Najib Razak zojuist tijdens een persconferentie. Het gevonden stuk staartvleugel is het eerste spoor van het in maart vorig jaar verdwenen toestel.

De premier van Maleisië is daarmee iets stelliger dan de onderzoekers die de onderdelen vandaag onder de loep namen in een militair laboratorium nabij het Franse Toulouse. Volgens hoofdonderzoeker Serge Mackowiak is het namelijk nog niet helemaal zeker, maar is er wel “sterk bewijs” dat het om brokstukken van het toestel gaat.

Twitter avatar nkosi_milton Milton Nkosi French prosecutor Serge Mackowiak ‘Strong evidence that the debris belongs to flight MH370. More analysis to start tomorrow’
Twitter avatar JackBoard Jack Board PM Najib: debris “conclusively confirmed” as from #MH370
French prosecutor: “strong supposition”, analysis incomplete

Het gevonden stuk staartvleugel werd dit weekeinde al overgevlogen vanuit het Franse eiland Réunion, dat ten oosten van Madagaskar ligt. Naast het brokstuk werden daar ook een koffer en twee plastic flesjes gevonden, met daarop Indonesische en Chinese teksten. Die worden nu zo snel mogelijk onderzocht, aldus Mackowiak.

Zeventien maanden zonder spoor

Sinds de vondst van de brokstukken bestond al het vermoeden dat het ging om een deel van het vermiste vliegtuig. Reuters wist toen namelijk al snel te melden dat het om een onderdeel van het type Boeing 777 ging. Volgens vliegtuigdeskundige Benno Baksteen zijn er maar drie toestellen van dit type neergestort, waarvan slechts één in Zuidoost-Azië: MH370.

Al sinds vlucht MH370 van de radar verdween - nu zeventien maanden geleden - werd intensief gezocht naar sporen van het toestel. Die zoektocht leverde tot afgelopen week niets op. De brokstukken zijn nu gevonden op zo’n vierduizend kilometer ten westen van de laatst bekende locatie. Het is goed mogelijk dat golfstromen de stukken over deze afstand hebben meegevoerd.

Toestel had 239 inzittenden

Vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur (Maleisië) naar Beijing (China). Waarschijnlijk stortte het toestel met 239 mensen aan boord neer op een afgelegen locatie in de Indische Oceaan, op zo’n 1800 kilometer van de zuidwestkust van Australië.

    • Joost Pijpker