Van der Steur (Justitie) wil na ophef over MH17-foto’s duidelijkere regels stellen

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VenJ) heeft de politie opdracht gegeven om kaders en privacyregels voor presentaties aan te scherpen. Aanleiding is de zaak rond patholoog-anatoom George Maat, die in opspraak kwam omdat hij foto's van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing. In antwoord op vragen van Kamerlid Omtzigt (CDA) schreef Van der Steur dat professor Maat enerzijds geen toestemming had gevraagd voor de lezing, maar dat anderzijds duidelijke afspraken over het gebruik van (beeld)materiaal bij lezingen ontbraken. Omtzigt vindt nu dat Maat, die uit het identificatieteam werd gezet, te hard is aangepakt. „Een paar dagen op non-actief was meer op zijn plaats geweest.” Het ministerie zegt nog steeds achter de beslissing te staan. De lezing was „onzorgvuldig en onnodig grievend”. (NRC)