Groningen-Twente gaat niet door, Willem II-Vitesse toch weer wel

FC Groningen speler Tom Hiariej, na het verlies tegen PSV om de Johan Cruijff schaal.
FC Groningen speler Tom Hiariej, na het verlies tegen PSV om de Johan Cruijff schaal. Foto ANP / Jasper Ruhe

Net als veel andere voetbalclubs komen ook FC Groningen en FC Twente dit weekeinde niet in actie. Het duel tussen beide clubs gaat niet door vanwege de aangekondigde acties bij de politie, zo meldt de gemeente Groningen zojuist. Eerder deze week werden al vier andere Eredivisiewedstrijden uitgesteld.

Één van die uitgestelde wedstrijden - Willem II tegen Vitesse - gaat zondag toch door. De gemeente Tilburg besloot gisteren het duel te verbieden, maar kwam vanavond terug op dat besluit. Nu Willem II zelf meer stewards, beveiligers en verkeersregelaars inzet, is het volgens Tilburg alsnog verantwoord om de wedstrijd te spelen.

In Groningen was zo’n oplossing niet mogelijk, zei loco-burgemeester Paul de Rook eerder vandaag. Na overleg met de betrokken partijen komt Groningen tot de conclusie dat het zonder hulp van de politie onverantwoord is om toch te voetballen. De Rook zegt daarover:

“De politie is een onmisbare schakel bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid, zowel binnen als buiten het stadion. Als die schakel wegvalt, kan de wedstrijd dus niet doorgaan.”

Groningen is de vijfde gemeente die besluit om de voetbalwedstrijd van komend weekeinde uit te stellen. Heerenveen, Zwolle en Tilburg kwamen gisteren al met een zelfde besluit. De wedstrijden SC Heerenveen-De Graafschap (vrijdag) en PEC Zwolle-Cambuur Leeuwarden (zaterdag) gaan nu sowieso niet door.

Drie duels gaan sowieso door

Of datzelfde geldt voor de wedstrijd tussen landskampioen PSV en ADO Den Haag, zaterdagavond in de Hofdstad, is nog de vraag. De gemeente Den Haag liet maandag weten dat de wedstrijd wordt uitgesteld als de acties doorgaan. Maar mochten de politie de plannen herzien, dan kan er nog steeds worden gevoetbald.

Daarentegen zijn er ook vier wedstrijden die wel doorgaan, ongeacht de acties bij de politie. Naast Willem II-Vitesse komt Feyenoord zaterdag in eigen huis gewoon in actie tegen FC Utrecht, omdat de agenten in Rotterdam geen actievoeren. En AZ-Ajax en Roda JC-Heracles kunnen doorgaan omdat de clubs zelf extra maatregelen nemen.

Met nog twee dagen tot de start van de Eredivisie is van nog een duel nog altijd niet duidelijk of het doorgaat of niet: NEC-Excelsior. Daarover wordt morgen een besluit genomen. De gemeenten van de clubs die niet in actie komen gaan nu met voetbalbond KNVB op zoek naar een nieuwe datum voor de uitgestelde duels.

Overzicht van de eerste competitieronde

Vrijdag 7 augustus
sc Heerenveen–De Graafschap – afgelast

Zaterdag 8 augustus
PEC Zwolle–SC Cambuur – afgelast
Ado Den Haag–PSV – afgelast
Roda JC–Heracles Almelo – wordt gespeeld ondanks politiestaking
Feyenoord–FC Utrecht – wordt gespeeld omdat politie daar niet staakt

Zondag 9 augustus
AZ Alkmaar–Ajax – wordt gespeeld ondanks politiestaking
FC Groningen–FC Twente – afgelast
NEC–Excelsior – wordt morgen bekend
Willem II–Vitesse - wordt gespeeld ondanks politiestaking