Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama: keuze bij Irandeal is tussen diplomatie en oorlog

Obama waarschuwt zijn tegenstanders voor de gevolgen van het verwerpen van het akkoord met Iran.
Obama waarschuwt zijn tegenstanders voor de gevolgen van het verwerpen van het akkoord met Iran. Foto Reuters / Jonathan Ernst

De kwestie rond het nucleaire programma van Iran is er één van kiezen tussen diplomatie en oorlog. Dat zei de Amerikaanse president Obama vanavond in een toespraak. Het verwerpen van het akkoord met Iran, zoals bijvoorbeeld Israël doet, leidt volgens Obama maar tot één andere optie, namelijk oorlog.

Obama verdedigde het akkoord dat de VS samen met een aantal andere wereldmachten onlangs met Iran sloot vanavond vurig in een toespraak op de American University in Washington. De kern van het akkoord bestaat uit forse inperking van Irans nucleaire activiteiten met als doel een Iraanse atoombom te voorkomen. In ruil worden de zware internationale sancties, die de Iraanse economie in crisis hebben gestort, opgeheven.

Hoewel Obama internationaal gezien veel steun had voor het sluiten van een akkoord met Iran, is er binnen de VS veel kritiek van de Republikeinen, die vinden dat Obama te veel heeft toegegeven aan Teheran. De president stelde echter dat de deal een voorbeeld is van een lange Amerikaanse traditie van “krachtige, principiële” diplomatie en waarschuwde dat veel Amerikaanse tegenstanders van het akkoord in 2003 een groot voorstander waren van de omstreden invasie van Irak.

‘Iran aanpakken bij schenden afspraken akkoord’

Het Amerikaanse Congres stemt volgende maand over het akkoord met Iran. Het parlement kan de deal alleen afwijzen als een overgrote meerderheid het akkoord wegstemt, wat uitgesloten lijkt. Obama zei dat het wegstemmen van het akkoord door het Congres de weg van Iran naar een atoombom zal versnellen in plaats van vertragen. Obama beloofde dat Iran hard aangepakt zal worden als Teheran zich niet aan de gemaakte afspraken met de internationale gemeenschap houdt.

Obama ging ook in op de kritiek in Israël op het akkoord. De president zei te begrijpen dat Israëliërs zeer sceptisch zijn over de deal met Iran, aangezien het regime in Teheran dreigende taal uit richting het land en de vijanden van Israël in de regio steunt. Maar Obama zei ook dat hij denkt dat premier Netanyahu ongelijk heeft door zich zo tegen de deal te verzetten. De president zei open te staan voor gesprekken met Israël over de vraag hoe de VS de veiligheid van het land beter kunnen garanderen.