Nieuwe beelden uit Alphen: omstanders komen met de schrik vrij

Nieuwe beelden tonen nogmaals hoeveel geluk enkele omstanders hebben gehad tijdens het neerkomen van de twee bouwkranen in Alphen aan den Rijn. In NRC vandaag hoe hijskrachten berekend worden, hoe de afwikkeling verloopt en over de voorgeschiedenis van de ‘eeuwige mankementenbrug’.

Foto David van Dam.

Nieuwe beelden die gisteren en vandaag op internet zijn verschenen tonen nogmaals hoeveel geluk enkele omstanders hebben gehad tijdens het neerkomen van de twee bouwkranen in Alphen aan den Rijn, afgelopen dinsdag.

In een café:

Afwikkeling

Het mag een wonder heten dat geen gewonden zijn gevallen. Een hond overleefde de klap niet. Aangezien de bouwkranen op een winkelstraat vielen, is een aantal ondernemers de dupe. Vandaag zegt pandeigenaar Natascha van Rijn in NRC:

Het pand kun je als verloren beschouwen. Is niks meer van over. Werkers bekijken nu hoe die kraan verwijderd kan worden. Daarna wordt het pand gesloopt.

Hoe gaat de afwikkeling? Van Rijn wordt gebeld door veel verzekeraars die geloven een claim voor haar te kunnen neerleggen. Ze krijgt het gevoel dat zij een slaatje uit de situatie proberen te slaan.

Gisteren maakte de betrokken bouwbedrijven bekend dat de mensen die getroffen zijn door de omgevallen kranen en hun huis of bedrijf niet in kunnen, een financieel voorschot krijgen. Voor particulieren is dit 2.000 euro en voor ondernemingen 5.000.

Experts

Op de precieze toedracht van het ongeluk is het wachten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, het Openbaar Ministerie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, allemaal werken ze aan onderzoeken, waarvan de resultaten mogelijk nog maanden op zich laten wachten.

Ondertussen proberen allerlei experts alvast duiding te geven bij alle aspecten van zo’n enorm bouwproject. Hijsen op water is een ingewikkelde klus. Continu berekenen computers of een kraan in de betreffende positie sterk genoeg is om het gewicht te tillen. Bij twee kranen wordt dat al lastiger. Hoe is dan de krachtenverdeling? Veiligheidsdeskundige Jos Schouten in NRC vandaag:

Bij elke draaibeweging, bij elk moment dat de giek in- of uitschuift, komt een enorm krachtenspel in beweging.

Voorgeschiedenis

NRC-redacteur Ingmar Vriesema beschrijft vandaag in NRC Handelsblad nauwkeurig de voorgeschiedenis van de renovatie van de Julianabrug, de ‘eeuwige mankementenbrug’. De bouw begon dit voorjaar en moest eind deze maand zijn afgerond.

Ironie van het ongeluk is dat de renovatie van de in 1955 gebouwde Julianabrug de oplossing had moeten zijn van problemen die Alphen al jaren plagen. In november 2011 nog zei wethouder Kees van Velzen (CDA) dat zijn gemeente aan een ramp was ontsnapt. Roest in de draaipunten van de brug zorgde voor onmiddellijk instortingsgevaar.

Lees ook het volledige artikel vandaag in NRC Handelsblad: De brug die Alphen aan den Rijn telkens problemen oplevert.