Moord op fotojournalist schokt Mexico

De wrede moord op een fotojournalist in Mexico City, afgelopen weekend, bewijst opnieuw dat Mexico een van de onveiligste landen ter wereld is voor journalisten. Belangenorganisaties voor de pers in Mexico vrezen echter dat de autoriteiten de moord niet in verband willen brengen met het werk van het slachtoffer. Die was zijn woonplaats in de staat Veracruz ontvlucht na kritische reportages over onder meer corruptie en sociale ongelijkheid.

Persfotograaf Ruben Espinosa, die onder meer werkte voor het onderzoeksjournalistieke blad Proceso, werd zaterdag dood gevonden in een appartement in de stad. Zijn lichaam vertoonde sporen van marteling. In de woning vond de politie ook de lichamen van vier jonge vrouwen.

Autoriteiten in Mexico City maakten zondag bekend dat de politie geen enkel motief uitsluit voor de vijf moorden. Het kan gaan om misdaden tegen journalisten of geweld tegen vrouwen, maar ook om een gewone overval, aldus de openbaar aanklager.

De ervaring van persorganisaties leert echter dat de autoriteiten zeer terughoudend zijn om het werk van journalisten als motief te benoemen, ook al is Mexico het gevaarlijkste land in Latijns-Amerika voor verslaggevers. Volgens het Committee to Protect Journalists is 90 procent van de moorden op journalisten in Mexico sinds 1992 ongestraft gebleven.

Espinosa was in juni de stad Xalapa, in de provincie Veracruz, ontvlucht. Daar was hij in de problemen gekomen na een reportage over geweld tegen studenten. In Veracruz zijn sinds 2010 elf journalisten vermoord; twee worden er vermist. (AP, Reuters)