Maanden na aardbeving Nepal nog 17 lichamen gevonden

Inwoners van het dorp Lumle zoeken na een aardverschuiving op 30 juli naar vermiste familieleden, na een Foto EPA / Bijay Neupane

Ruim drie maanden na de verwoestende aardbevingen zijn in een dorp in Nepal de stoffelijke resten van zeventien mensen gevonden. Dat meldt persbureau AP.

Inwoners van het dorp Langtang hebben de stoffelijke overschotten gevonden een gemeld aan autoriteiten van het Rasuwa-district.

Slecht bereikbaar

Het dorp Langtang, populair onder toeristen die door de Himalaya trekken, werd destijds in april bedolven door een lawine van stenen, sneeuw en modder.

Of het nu gaat om de lichamen van toeristen of dorpelingen is onduidelijk. De resten worden overgebracht naar een ziekenhuis in Kathmandu en daar onderzocht.

Tot nu toe zijn pas enkele lichamen geborgen, zegt overheidsmedewerker Shiva Ram Gelal. Door slecht weer kunnen lokale autoriteiten niet met een helikopter over het gebied vliegen en het was voor reddingsmedewerkers lastig om het gebied te voet te bereiken: dat zou minimaal twee dagen duren en bovendien is een deel van het pad onbegaanbaar door hevige regenval.

Aardbeving eind april

Door de aardbeving op 25 april en door naschokken (onder andere op 12 mei) vonden alleen al in Nepal 8900 mensen de dood. De Nepalese overheid had in de weken na de bevingen geen toegang tot veel bergachtige gebieden, ondanks de hulpgoederen en de reddingswerkers, gestuurd van over de hele wereld.

Lees ook de reportage van onze correspondent Joeri Boom: ‘Hier liggen nog lijken, dat kan niet anders‘.
    • Carlijn Vis