Ledecky pakt derde wereldtitel - Heemskerk laatste op 200 meter

Ledecky balt haar vuist na het behalen van haar derde wereldtitel in Kazan.
Ledecky balt haar vuist na het behalen van haar derde wereldtitel in Kazan. Foto AFP / Martin Bureau

De Amerikaanse zwemster Katie Ledecky ligt nog altijd op koers voor vier individuele wereldtitels bij de WK Zwemmen in Kazan. Het 18-jarige supertalent won vanmiddag goud op de 200 meter vrije slag nadat ze eerder al de 400 en 1500 meter won. Femke Heemskerk stelde in de finale teleur met een achtste plaats.

Heemskerk, die als kanshebber voor een medaille werd gezien op de 200 meter, maakte gisteren in de series en halve finales al geen al te sterke indruk. Met 1.56,91 in de halve finale bleef ze ver boven de toptijd die ze begin april neerzette in Eindhoven. De 1.54,68 van toen is mondiaal gezien de beste tijd van dit jaar.

In de finale lag Heemskerk lange tijd aan kop: zelfs na 150 meter tikte de Nederlandse nog als eerste aan. Maar op de laatste vijftig meter stortte ze in, waarna Heemskerk als achtste aantikte met een tijd van 1.56,79. De Italiaanse Federica Pellegrini werd tweede (1.55,32), de Amerikaanse titelverdedigster Missy Franklin moest genoegen nemen met brons (1.55,49).

‘Eigenlijk zag ik het niet meer zitten vandaag’

Heemskerk zei na afloop bij de NOS dat ze ten onder is gegaan aan twijfels en zenuwen. “Ik ben heel hard met mezelf aan het werk. Dat gaat heel vaak heel goed, maar gisteren niet”, zei Heemskerk, doelende op haar tegenvallende prestaties in de series en halve finales:

“Toen heb ik veel energie verloren aan randzaken. Eigenlijk zag ik het niet meer zitten vandaag, maar uiteindelijk heb ik toch de knop kunnen omzetten. Het klinkt heel stom, maar dat was voor mij al een overwinning.”

In ander WK-nieuws…

  • Sebastiaan Verschuren liep vanmiddag een finaleplaats op de 100 meter vrije slag mis. Hij zette met 48,59 de twaalfde tijd neer in de halve finales. Verschuren was wel iets sneller dan woensdagochtend in de series (48,61), maar dat bleek niet genoeg voor een plek bij de beste acht.
  • De Hongaar Laslo Cseh won de wereldtitel op de 200 meter vlinderslag. Hij bleef, hoewel hij na 150 meter een ruime voorsprong had, de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos maar nipt voor. Het is voor Cseh zijn tweede individuele wereldtitel.
  • De Britse zwemmer Adam Peaty won de finale van de 50 meter schoolslag, nadat hij eerder al de 100 meter had gewonnen. Peaty was opnieuw te sterk voor de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh, de regerend wereldkampioen. Peaty bleef in de finale met 26,51 seconden wel boven het wereldrecord dat hij een dag eerder had neergezet in de halve finales.
  • De Chinees Sun Yang pakte vanavond de wereldtitel op de 800 meter vrije slag bij de mannen. Zilver was er voor de Italiaan Gregorio Paltrinieri, brons voor de Australiër Mack Horton.
  • De gemengde Britse zwemploeg won in Kazan de eerste wereldtitel op de 4×100 meter wisselslag. Chris Walker-Hebborn, Adam Peaty, Siobhan-Marie O’Connor en Fran Halsall zwommen in de finale naar het goud in een wereldrecord van 3.41,71. Voor Peaty was het zijn tweede goud van de dag.
    • Pim van den Dool