Lastig: lopen en appen tegelijk

Amerikaanse en Britse wetenschappers hebben het ‘smartphoneloopje’ in kaart gebracht. Naar de smartphone staren en lopen tegelijk gaat niet bepaald goed samen.

In Washington werd vorig jaar een speciaal smartphonewandelpad op de weg geschilderd.
In Washington werd vorig jaar een speciaal smartphonewandelpad op de weg geschilderd.

Onderweg naar huis nog even gauw een mailtje beantwoorden, een foto appen of een sms’je versturen. Grote kans dat u het dagelijks doet. En vast ook weleens merkt dat u wat langzamer beweegt terwijl u naar het scherm tuurt en soms bijna tegen een ander (of een lantaarnpaal) aanloopt.

Nu hebben Amerikaanse en Britse wetenschappers het smartphoneloopje ook daadwerkelijk in kaart gebracht. De meeste mensen treuzelen meer als ze op hun telefoon kijken, zwalken en zetten kleinere stappen. Maar ze zijn ook voorzichtiger dan de wetenschappers hadden voorspeld.

Onderzoekers van de Texas University A&M en de University of Bath lieten een groep van dertig proefpersonen rondjes lopen over een hindernisparcours met obstakels die buiten op straat ook voorkomen. Denk aan een stoeprand, trap of andere mensen.

Na een rondje zonder telefoon werd hen gevraagd een tweede te lopen, dit keer verzonken in het tikken van een bericht. In een derde en laatste ronde moest er tussen alle communicatie door ook een simpele wiskundequiz gedaan worden via een app op de telefoon. Speciale bewegingscamera’s legden de hele route vast. Liep iemand ergens tegenaan, dan werd dat genoteerd als potentieel struikelmoment.

De conclusie van de onderzoekers: staren naar een smartphone doet aparte dingen met ons loopgedrag. We gaan allereerst treuzelen: de proefpersonen deden beduidend langer over het parcours mét een telefoon in hun handen dan zonder. Ook zetten ze meer en vooral kleinere stappen, bleven ze langer met twee voeten op de grond staan en zwalkten ze merkbaar heen en weer. Een trap of stoeprand gaan we al append erg zorgvuldig te lijf: de deelnemers tilden hun voeten onnodig hoog op om ergens op of overheen te kunnen stappen.

Botsingen bleven, tegen de hypothese van de wetenschappers in, veelal uit. Doordat we automatisch heel voorzichtig gaan lopen, zijn we in staat al berichtjes versturend toch veilig te bewegen, zonder te struikelen.

Nieuw is dit type onderzoek naar de effecten van smartphonegebruik op beweging niet. Zo concludeerden Australische wetenschappers vorig jaar al dat lopend met je telefoon spelen je evenwicht in de war brengt. Proefpersonen liepen toen echter in een rechte lijn, in plaats van een parcours met bochten en obstakels af te leggen.

En dan is er nog de dagelijkse praktijk. Want los van het feit dat het er wat knullig uitziet, kan een treuzelende smartphonestaarder op straat ook behoorlijk irritant zijn.

In Washington werd vorig jaar bij wijze van sociaal experiment een speciaal smartphonewandelpad op de weg geschilderd door National Geographic Channel. Een lokale telecomwinkel in Antwerpen kopieerde het idee onlangs, als reclamestunt. Tot grote ontevredenheid van de burgemeester, die vond dat het bedrijf de wet had overtreden door zomaar een pad op straat te schilderen.

In mei besloot minister Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) dat appen en bellen op de fiets in Nederland toegestaan blijft. Een smartphonepad ontbreekt vooralsnog.

    • Harrison van der Vliet