Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Human interest

Janneke Vreugdenhil Snijbiet sushi

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Zaaien en oogsten, that’s it. Volgens Marleen van Es is snijbiet een makkelijke, dankbare moestuinplant. In haar boek Eten uit de volkstuin geeft ze meerdere recepten voor deze groente, waaronder eentje voor sushi. De rolletjes hoeven niet zo perfect opgerold te worden als echte sushi; daarvoor zijn de bladeren ook te fragiel. Een stukje keukentouw helpt om ze mooi bijeen te houden. Gooi overigens vooral de stelen van de snijbiet niet weg, maar bewaar ze om te gebruiken in, bijvoorbeeld, een roerbakgerecht.

Was de sushirijst in een zeef onder stromend water. Breng de rijst met het water aan de kook en laat het vijftien minuten koken. Meng in een kommetje rijstazijn, suiker, zout en mirin. Schep het azijnmengsel vlot door de gekookte sushirijst. Roer niet, want het wordt snel papperig. Laat de rijst afkoelen. Was het snijbietblad en dep het droog. Snijd de stengels af. Halveer het blad in de lengte, langs de nerf. Snijd het stuk wortel in reepjes van ongeveer vier centimeter lang. Doe hetzelfde met het stuk komkommer. Schep wat rijst op een snijbietblad en verdeel gelijkmatig. Leg aan het begin twee stukjes komkommer en een stukje wortel. Rol het blad vanaf de vulling op, maar doe dit niet te strak omdat het blad snel scheurt. Bind een touwtje om de sushi om te voorkomen dat die uit elkaar valt. Herhaal deze handeling elf keer. Serveer met sojasaus en wasabi.