Ik leef royaal en geniet voor 200 procent

José Maas (53) begeleidt mensen uit de ziektewet naar een nieuwe baan. Ze woont alleen in een koophuis in Harderwijk. „Doordat ik mijn man en kind heb verloren, weet ik dat ik moet leven in het nu.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Toen ik drie jaar geleden om nog steeds onbekende reden werd ontslagen, was het even spannend of ik gemakkelijk weer iets nieuws kon vinden. In mijn werk begeleid ik mensen uit de ziektewet naar een nieuwe baan (reïntegratie) of ik help ze van de ene naar de andere werkgever (outplacement). Ik heb vaak gezien dat 50-plussers zonder werk moeilijk weer aan de slag komen. Bij mij was dat gelukkig niet het geval, binnen een paar maanden kon ik bij reïntegratiebedrijf Staatvandienst beginnen.

Mijn werk is afwisselend en dat vind ik heerlijk. Ik heb werkweken van 32 uur, perfect. Meestal heb ik op maandag of vrijdag vrij, dus dan heb ik een lang weekend. Ik rond mijn werk graag nauwkeurig en op tijd af, dus het komt weleens voor dat ik ’s avonds of in het weekend thuis nog bezig ben. Ik heb dan de vrijheid die uren op een later tijdstip te compenseren. Als het doordeweeks bijvoorbeeld een keer lekker weer is, kan ik gemakkelijk wat eerder stoppen. Mijn baas geeft mij het vertrouwen zelf mijn uren in te delen.

Elf jaar geleden is mijn 11-jarige dochter Lotte aan een nierafwijking overleden en kort daarop overleed mijn man Co aan een hersenbloeding. Ik zeg weleens dat hij ziek was van verdriet en niet kon leven zonder haar. Sindsdien ontvang ik een nabestaandenuitkering. Ik heb een goed salaris en samen met deze uitkering heb ik best veel te besteden. Toch gaat het altijd op.”

UIT

‘Van mijn moeder heb ik geleerd om van het leven te genieten, en ondanks dat ik mijn man en kind heb verloren, kan ik dat nog steeds. Ik ben me er meer bewust van geworden dat ik moet leven in het nu. Ik zie in dat het zomaar ineens afgelopen kan zijn, daarom geniet ik met 200 procent van het moois dat het leven biedt. Ik leef royaal. Ik koop geen enorm dure spullen, maar ik hoef ook niet op te letten op wat ik uitgeef.

Ik woon in het centrum van Harderwijk en als ik de stad in loop koop ik gemakkelijk een nieuwe blouse, broek of een nieuw paar laarzen. Ik ben niet van de dure merken, als het maar mooi is en van goede kwaliteit. Omdat ik een 50-plusser ben, vind ik het belangrijk om er verzorgd uit te zien, zeker ook omdat ik voor mijn werk veel verschillende mensen spreek. Ik ga daarom elke vier weken naar de kapper en eens in het kwartaal naar de schoonheidsspecialist.

Ik heb al bijna tien jaar een latrelatie en we wonen op 700 meter bij elkaar vandaan. Samen gaan we graag met de camper kamperen in Nederland, maar ook Frankrijk is favoriet. Hans is gezagvoerder bij KLM en ik vlieg regelmatig met hem mee naar bijvoorbeeld New York of Curaçao. Als hij met pensioen is, en dat duurt nog een paar jaar, dan zou ik heel graag een sabbatical nemen en gaan we voor een lange periode op pad met de camper.”

    • Liza Titawano