IAAF: database bloedwaarden wél gebruikt voor verscherpte controle

Conclusies in onthulling over bloedwaarden zijn volgens de atletiekfederatie „verwarrend, onwaar en sensationalistisch.”

In een uitgebreide reactie van de internationale atletiekfederatie IAAF op de onthullingen over verdachte bloedwaarden bij achthonderd atleten in het atletiek in de periode 2001-2012 worden de conclusies die de Engelse krant The Sunday Times en de Duitse omroep ARD afgelopen weekend trokken „sensationalistisch en verwarrend” genoemd.

Vice-president van de IAAF Lord Sebastian Coe noemde de publicaties „een oorlogsverklaring”. In een interview met AP zei de kandidaatvoorzitter dat hij „zal terugslaan” tegen „een aanval die niet gerechtvaardigd is”.

De authenticiteit van de gegevens wordt niet betwist. Maar de IAAF weerlegt onder meer de belangrijkste kritiek in de publicatie als zou er niets gedaan zijn met de nu uitgelekte database, die ruim vijfduizend tests (van totaal ruim 12.000) met verdachte bloedwaarden zou bevatten. „Onwaar en gebaseerd op verkeerde informatie.” Juist de afwijkende bloedwaarden „waren aanleiding om de verdachte atleten scherper in de gaten te houden met onaangekondigde, out-of-competition controles”. Verschillende atleten zijn daarna geschorst op basis van die extra controles, stelt IAAF.

IAAF is fundamenteel van mening dat de bloedwaarden in de database niet als bewijs kunnen dienen. Eén van de kritische experts die The Sunday Times heeft ingeschakeld bij het analyseren van de database, Robin Parisotto, wordt in het weerwoord van de IAAF opgevoerd met een eerder citaat. Om bloedwaarden te kunnen gebruiken „dien je een grote mate van detail te vergaren. Je moet kijken naar jaren data om een verdacht patroon te constateren”, aldus Parisotto.

The Sunday Times en ARD meldden afgelopen weekend dat op negen grote toernooien in de periode 2001-2012 (drie Olympische Spelen en zes WK’s) 146 medailles gewonnen zijn door atleten bij wie bloedcontroles afwijkende waarden opleverden. Koploper is Rusland, met 415 tests van atleten die verdachte waarden opleverden, gevolgd door Oekraïne (102), Marokko (82), Spanje (81) en Kenia (77).

Maandag volgde uit de database de onthulling van het Noord-Hollands Dagblad over 142 tests met afwijkende bloedwaarden bij 71 Nederlandse atleten. Journalist Marco Knippen, die beschikking heeft over de database, stelt dat hij met dopingexpert Douwe de Boer op een andere manier naar de waarden heeft gekeken, minder streng dan de The Sunday Times. Tests met significant afwijkende waarden van Nederlandse atleten zijn geteld, die zijn niet allemaal per se verdacht.

Als op de manier van de experts in The Sunday Times zou zijn geanalyseerd zouden minder dan dertig tests overblijven die als verdacht kunnen worden beschouwd, aluds Knippen.