Hiphopfestival Appelsap gaat toch door

Rappers Ronnie Flex en Lil Kleine staan dit weekend op Appelsap. Het tweetal scoort een zomerhit met hun nummer Drank en Drugs.
Rappers Ronnie Flex en Lil Kleine staan dit weekend op Appelsap. Het tweetal scoort een zomerhit met hun nummer Drank en Drugs. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Het urban muziekfestival Appelsap aanstaande zaterdag in het Flevopark in Amsterdam-Oost mag doorgaan. Volgens de rechter zijn er “geen ecologische argumenten om Appelsap niet door te laten gaan” en is de veiligheid in orde. De schade aan het groen in het Flevopark zal minimaal zijn en er zijn “voldoende parken om te recreëren” in de buurt.

Twitter avatar rbankamsterdam rechtbankamsterdam Gemeente mocht vergunning verlenen voor muziekfestival Appelsap. Rechter wijst verzoek schorsing vergunning door Vrienden Flevopark af.

De Vereniging Vrienden van het Flevopark probeerde in een kort geding te voorkomen dat het festival, met de Amerikaanse rapacts Mobb Deep, Rich Homie Quan, de Britse grime-naam Skepta en veel namen uit de nationale rapscene zoals Ronnie Flex en rapper Lil Kleine, zou worden gehouden.

De festivalvergunning is al maanden geleden door Appelsap, dat dit jaar vanwege werkzaamheden in het Oosterpark uitwijkt, aangevraagd. Stadsdeel Oost verstrekte die toestemming - “voor levende en elektronische muziek” - pas op 23 juli, en noemt het festival op die locatie een “eenmalige uitzondering”.

Vrees voor onherstelbare schade

De tegenstanders denken dat het festival, dat zaterdag 15.000 bezoekers verwacht, onherstelbare schade aan het park zal aanrichten en dat het karakter van het park wordt aangetast. De vereniging uit zorgen over het geluidsniveau, met name over de zware bassen die zullen dreunen op het festival. Dat is een belasting voor de ecologie. Het festival vindt midden in het broedseizoen plaats. Volgens de advocaat van het festival is er ruimschoots onderzoek – een ecologische scan - gedaan naar de flora en fauna tijdens, voor en na evenementen.

Daarnaast wordt het park gezien als een onveilige feestlocatie. Zo wordt de enige ingang van het Flevopark, een tunnel bij de Insulindeweg, als een veiligheidsgevaar gezien. Het festival vertrouwt op een ‘doortimmerd’ veiligheidsplan. In afwachting van de uitspraak had Appelsap de opbouw stilgelegd. Het festival heeft inmiddels zes ton aanbesteed en zei eerder failliet te gaan als de komende editie niet door kon gaan.

    • Amanda Kuyper