Geplaagd SBM Offshore overtreft verwachtingen

Foto SBM

Na ruim anderhalf jaar vol tegenvallers heeft maritiem dienstverlener SBM Offshore vandaag goed nieuws voor beleggers. Het bedrijf uit Schiedam heeft een goed halfjaar achter de rug en verhoogt daarom de omzetverwachting voor het gehele jaar. Dat maakte SBM zojuist bij het presenteren van de halfjaarcijfers bekend.

Tot nu toe ging het bedrijf van topman Bruno Chabas ervan uit dat er in heel 2015 ten minste 2,2 miljard dollar (zo’n 2 miljard euro) omgezet zou worden. Maar mede door de verkoop van een belang in een samenwerkingsverband wordt dit minstens 2,6 miljard dollar, zo meldde SBM nabeurs.

Nu al meer omzet dan verwacht

In de eerste zes maanden van dit jaar zette SBM Offshore een kleine 1,6 miljard dollar om. Dat is weliswaar minder dan in dezelfde periode van vorig jaar, maar meer dan marktkenners hadden verwacht. Volgens persbureau ANP hadden zij voor het presenteren van de cijfers gemiddeld namelijk op een kleine 1,5 miljard dollar ingezet.

Ook over het Braziliaanse corruptieschandaal dat het bedrijf al meer dan anderhalf jaar achtervolgt is SBM optimistisch. Het concern bereikte in maart van dit jaar een deal met de Braziliaanse aanklagers en toezichthouders. Dat akkoord opent volgens het bedrijf de deur naar een “voor alle partijen acceptabele schikking”.

Een reeks omkoopaffaires

SBM is marktleider op het gebied van drijvende productie- en opslagplatforms die worden gebruikt bij de oliewinning uit de diepe zee. Door de gedaalde olieprijzen, schroeven olieconcerns hun investeringen terug. Het imago van SBM heeft bovendien ernstige schade opgelopen door een reeks omkoopaffaires die tussen 2007-2011 hebben plaatsgevonden.

Ondanks een recente schikking van 240 miljoen dollar (194 miljoen euro) met het Openbaar Ministerie in Nederland, sleept de affaire zich in Brazilië nog voort. Daar lopen meerdere corruptieonderzoeken waarbij SBM betrokken is. Het bedrijf mag niet meedingen naar nieuwe orders in het land.

    • Joost Pijpker