Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Geen straf voor agenten die Rotterdammer doodschoten

Agenten bij de rechtbank in Rotterdam, waar vandaag een zaak tegen twee van hun collega's diende.
Agenten bij de rechtbank in Rotterdam, waar vandaag een zaak tegen twee van hun collega's diende. Foto ANP / Robin Utrecht

De twee agenten die de Rotterdammer Mike Stok hebben doodgeschoten worden ontslagen van rechtsvervolging. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vanmiddag bepaald. Het OM had om ontslag van rechtsvervolging gevraagd omdat de agenten uit noodweer zouden hebben gehandeld.

Onze verslaggever Marcel Haenen twittert vanuit de rechtbank:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Twee agenten die in 2013 Mike Stok doodschoten zijn door Rotterdamse rechtbank ontslagen van rechtsvervolging.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Twee agenten mogen zich beroepen op putatief noodweer. Ze mochten denken dat anderen gevaar liepen.

De twee agenten, een man en een vrouw, werden in april 2013 geconfronteerd met Stok in de Fazantstraat in Rotterdam. De agenten waren opgeroepen door twee vrouwelijke stadswachten, die agressief door Stok zouden zijn benaderd nadat ze hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond. De agent die het dodelijke schot loste beschreef de wegrennende en verwilderde Stok als een “ongeleid projectiel”. Ook dacht hij dat Stok zwaaide met een soort hakbijl, wat later een wandelstok met een handvat en een metalen punt bleek te zijn. De agenten zeggen te hebben geschoten omdat ze vreesden dat Stok iemand die op zijn pad kwam iets zou kunnen aandoen.

‘Alle pogingen hem te stoppen leidden tot niets’

De rechtbank oordeelde dat de agenten schuldig waren aan doodslag en poging tot doodslag, maar ook dat zij inderdaad reden hadden om te denken dat Stok een gevaar was voor zijn omgeving was en dat er geen andere manier was om hem aan te houden dan door te schieten. De situatie was volgens de rechter “te acuut” om op een arrestatieteam te wachten. En “alle pogingen om hem te stoppen hadden tot niets geleid”, aldus de rechtbank. Hun beroep op ‘putatief noodweer’ was in de ogen van de rechter dus terecht.

De nabestaanden van Stok hadden via de rechter vervolging van de agenten afgedwongen. Zij zijn ervan overtuigd dat Stok niet rondliep met de bedoeling om iemand iets aan te doen. Na afloop van de uitspraak lieten ze dan ook weten “grote teleurstelling en boosheid” te voelen. De familie kan niet in beroep tegen de uitspraak en “moet nu accepteren dat het hiermee ten einde komt”, aldus advocaat Desiree de Jonge tegen persbureau ANP.

Zaak leidde tot onrust binnen de politie

De zaak rond Stok leidde opnieuw tot onrust binnen de politie, nadat eerder een agent in Limburg tot twee jaar cel veroordeeld werd wegens het neerschieten van een bijrijder in een auto die weg vluchtte. Het oordeel van de Rotterdamse rechter vandaag verschilt opmerkelijk veel van dat van de Limburgse rechter: in Rotterdam gaan de agenten vrijuit voor het doodschieten van een man, terwijl de agent in Limburg tot celstraf werd veroordeeld voor het neerschieten van iemand.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Oordeel rechtbank Rotterdam verschilt enorm van Limburgse rechters die agent vorige maand celstraf gaven van 2 jaar na schieten. #MikeStok

De korpschef van de nationale politie Gerard Bouman liet na de veroordeling in Limburg weten “vreselijk teleurgesteld” te zijn in het vonnis. Na het vonnis van vandaag zei Bouman tegen het ANP dat “politiemensen die geweld moeten gebruiken een andere juridische beoordeling dan burgers verdienen”. Bouman maakt zich al langer hard voor een stelselherziening wanneer het gaat over geweld door politiemensen, wat hem betreft moet het strafrecht hiervoor aangepast worden.

‘OM moet agenten steeds vaker vervolgen’

Het gerechtshof in Den Haag, één van de vier hoven in ons land, beslist steeds vaker dat het OM agenten moet vervolgen wegens een ontoelaatbare toepassing van politiegeweld. Dat zei de Haagse raadsheer Joep Verburg afgelopen weekend in een interview met NRC. Verburg had de laatste jaren zitting in de zogeheten beklagkamer van het gerechtshof. De beklagkamer behandelt procedures waarin belanghebbenden alsnog vervolging kunnen vragen. Bij het hof in Den Haag is het totale aantal beklagzaken in zo’n vijf jaar bijna verdubbeld naar achthonderd.

Lees ook: ‘Rechters zijn geen bijzonder slag mensen meer’, het interview met raadsheer Verburg van afgelopen weekend.