Geeks en lillende billen

Hoewel Malcolm en zijn twee maatjes opgroeien in de zwarte achterstandsbuurt The Bottoms in Los Angeles zitten ze niet in een jeugdbende. Het trio wordt op school ingedeeld bij de geeks en de nerds. Een beetje raar zijn ze ook wel: Malcolm, met blockhead-kapsel, dweept met de hiphopcultuur van de jaren negentig. In hun vrije tijd kijken ze naar videobanden van MTV’s Yo! Rap, met veel lillende billen in beeld.

Malcolm is een modelleerling die graag naar Harvard wil, die droom dreigt in rook op te gaan als hij tegen zijn zin betrokken raakt bij een drugsdeal. Dope is een geestige komedie die clichés over zwarten op de spits drijft en er vervolgens mee aan de haal gaat. Ondertussen snijdt de tienerkomedie, vol seks, drugs en hiphop, serieuze kwesties aan over vooroordelen en zwarte aspiraties. En dan is er nog de door Pharrell samengestelde, aanstekelijke soundtrack.

    • André Waardenburg