Flink meer winst voor ING en NN

ING zet stijgende lijn door en is weer klaar voor overnames. Sterke cijfers voor verzekeraar NN.

ING Bank heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro: 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit winstcijfers die ING vanochtend presenteerde.

Topman Ralph Hamers sprak in een gesprek met analisten van „nog een kwartaal met sterke resultaten”. ING, actief in veertig landen, zet namelijk de sterke lijn uit het eerste kwartaal voort. Toen was zelfs sprake van een winstgroei van 43 procent.

In het tweede kwartaal gaf de Nederlandse bank 8,7 miljard euro aan nieuwe leningen uit. ING verlaagde opnieuw de rente die klanten op hun spaargeld krijgen, maar desondanks stroomde er voor 9,3 miljard aan nieuw spaargeld binnen.

Het eerder beloofde interim dividend komt definitief uit op 24 eurocent per aandeel: 40 procent van de nettowinst in het eerste half jaar. Ook meldt ING dat het aantal klanten in de eerste helft van het jaar met 600.000 groeide naar 33,3 miljoen. Volgens Hamers doet ING het bijzonder goed in Duitsland. Daar groeide de leningentak voor consumenten in twee jaar met een kwart naar vijf miljard euro aan uitstaand kapitaal.

Mijlpaal

Hamers wijst ook nadrukkelijk op de „belangrijke mijlpaal” die ING onlangs bereikte. ING kreeg staatssteun tijdens de crisis en mocht van Europa geen overnames doen tot het meer dan 50 procent van de verzekeringstak had afgestoten. ING bracht Nationale Nederlanden ruim een jaar geleden naar de beurs en eind mei werd het belang in teruggebracht tot onder de 40 procent. Nu zijn volgens Hamers „de beperkingen op prijscompetitie en overnames voorbij”.

Hoewel er vanochtend niet gedetailleerd op in werd gegaan, hoeft de eerste overname niet lang op zich te laten wachten. ING zou namelijk in exclusieve gesprekken zijn verwikkeld met de Britse bank HSBC over de overname van de Turkse activiteiten. Twee weken geleden meldde Reuters dat de overname ter waarde van 700 miljoen dollar op een haar na rond zou zijn. En vorige week meldde de Turkse krant Milliyet omdat ING de juridische aspecten van oude Turkse overname van HSBC beter wil bestuderen.

Correcties en aanvullingen

Nationale Nederlanden

In Flink meer winst voor ING en NN (5/8, p. E2) staat dat NN 6.000 werknemers telt. Dat getal is onjuist en slaat enkel op bedrijfsonderdeel NN. NN Group telt wereldwijd 12.000 werknemers.