Eis: cel voor leden Satudarah voor uitbuiten vrouwen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren celstraffen geëist tegen twee leden van motorclub Satudarah omdat ze vrouwen seksueel zouden hebben uitgebuit. De verdachten, Leendert Dave S. (43) uit Nijverdal en Martin Gorgey van R. (25) uit Enschede, moeten volgens de officier van justitie 28 en 15 maanden de cel in.

Het duo zou kwetsbare vrouwen, die kampten met drugsverslaving en psychische problemen, onder druk hebben gezet zich te prostitueren. Een van de vrouwen was volgens de officier „ziekelijk verliefd” op S. Het vermeende slachtoffer is onlangs overleden en liet drie kinderen na.

Behalve van vrouwenhandel wordt S. ook verdacht van geweldpleging. Hij zou begin 2013 een man ernstig onder druk hebben gezet, er zou zijn geschoten in zijn woning en hij zou met een mes hebben gedreigd in het supportershome van FC Twente.

De Satudarah-leden zouden betrokken zijn bij de harde kern van de voetbalclub. S. zei tegen de politie dat hij het mes trok uit zelfverdediging.

Ook andere beschuldigingen werden door zijn advocaat weersproken. De vrouwen werkten volgens de advocaat vrijwillig in de prostitutie. Uit telefoontaps zou blijken dat de vrouwen niet bang waren voor de verdachten. Het OM heeft de vrouwen juist onder druk gezet om belastende verklaringen af te leggen, aldus de advocaat. De officier van justitie ontkent dit.

De zaak kwam aan het licht doordat de politie telefoons afluisterde in een ander onderzoek naar leden van Satudarah.