Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Een in bacon gewikkelde hel op aarde: Kermit en Miss Piggy zijn uit elkaar

Het einde van een tijdperk: Kermit de Kikker en Miss Piggy zijn uit elkaar. Geheel in stijl van deze tijd maakten ze hun breuk gisteren via Twitter bekend. Dat zal wennen zijn als de nieuwe show van The Muppets straks begint op ABC. Maar voor de kenners, zoals NRC-redacteur Ellen de Bruin dat is, zat het er aan te komen.

Kermit de Kikker en Miss Piggy in betere tijdens tijdens de première van hun laatste film Muppets Most Wanted.
Kermit de Kikker en Miss Piggy in betere tijdens tijdens de première van hun laatste film Muppets Most Wanted. Foto ANP/Robyn Beck

Het bericht heeft Muppetfans over de hele wereld geschokt: Muppetshow-presentator Kermit en Muppetshow-ster Miss Piggy hebben dinsdag via sociale media bekendgemaakt dat ze hun relatie hebben beëindigd. Ze hebben die beslissing genomen “na zorgvuldig nadenken, diepzinnige overwegingen en flink wat ruzie”, melden de succesvolle showbizzkikker en zijn bolroze blonde ex-verloofde.

Twitter avatar RealMissPiggy Miss Piggy Here is the official statement on @KermitTheFrog and moi’s relationship termination: http://t.co/0OAdorFV6S

De relatie tussen de nuchtere Kermit en de even romantisch als bezitterig aangelegde Miss Piggy dateert waarschijnlijk al uit het eerste seizoen van de Muppetshow, in 1976. Toen begon zij hem althans te bejagen. Kermit toonde zich aanvankelijk niet in haar geïnteresseerd, maar was later wel degelijk jaloers op mannelijke gaststerren die te dicht bij Miss Piggy kwamen, zoals acteur Christopher ‘Superman’ Reeve in 1980.

Nieuwe serie op ABC

De exen zullen nog wel samenwerken in de nieuwe tv-serie The Muppets, die vanaf september op prime time bij de Amerikaanse tv-zender ABC wordt uitgezonden, schrijven Kermit en Miss Piggy in hun verklaring. Aanvankelijk dreigde Miss Piggy zich daaruit terug te trekken. In hun persoonlijk leven zullen ze in elk geval elkaar loslaten en ook met andere mensen, kikkers en varkens afspreken. En dat is het enige commentaar dat ze willen geven, schrijven ze, “tenzij we het juiste aanbod krijgen”.

Daarmee drijven de Muppets al meteen de spot met het soort journalistiek dat ze zelf gaan bedrijven in de nieuwe Muppet-serie, die moet gaan over de persoonlijke levens van de Muppets – hun relaties, hun frustraties, hun ziektes. “Een soort volwassen Muppetshow”, zegt Kermit in de trailer, waarin de meeste Muppets zich heerlijk onvolwassen gedragen. Miss Piggy blijkt bijvoorbeeld zo egocentrisch dat ze van veel andere Muppets, zoals The Great Gonzo, de namen niet eens weet.

Ingeruild voor een nieuw varken

Veel fans hopen dan ook dat de relatiebreuk tussen Kermit en Miss Piggy louter een publiciteitsstunt is voor die nieuwe serie – dat schreef bijvoorbeeld ook acteur Alan Cumming op twitter. Miss Piggy ontkende echter direct: “Hoeveel moi ook van publiciteitsstunts houdt, dit is er geen.” En of Cumming dat even aan zijn leuke vrijgezelle vrienden kon laten weten.

Twitter avatar Alancumming Alan Cumming I’m actually really sad that Miss Piggy and Kermit have split up. Hoping it’s just a publicity gimmick for the new Muppets show.
Twitter avatar RealMissPiggy Miss Piggy .@Alancumming Oh, dear Alan… As much as moi loves a good publicity stunt, this is not one! Let your cute, single friends know, ‘kay?

Eerlijk is eerlijk: als we wat beter hadden opgelet, hadden we al kunnen weten dat de relatie tussen Kermit en Miss Piggy wankelde. De Britse krant The Daily Mail – altijd goed voor verhalen over showbizzrelaties en -frustraties – had het bijvoorbeeld al half mei in de gaten, meteen toen de trailer uitkwam.

Het lijkt erop alsof Kermit Piggy heeft ingeruild voor een nieuwe varkensachtige love interest, schreef de krant toen. In die trailer loert een vrouwtjesvarken, net geen big meer, met grote ogen naar Kermit. “Wat kan ik zeggen, Gonzo”, zegt Kermit dan. “Ik voel me aangetrokken tot varkens.” Dinsdag twitterde Gonzo vanaf het officiële Muppets-account dat Kermit een beginnende relatie heeft met een varken dat Denise heet en op de marketingafdeling van ABC werkt.

Twitter avatar TheMuppets The Muppets .@KermitTheFrog is dating a new pig named Denise, who is in marketing for ABC. Again, definitely won’t be awkward. Yikes. -Gonzo

Flirten op Twitter

En zo loopt de relatiebreuk helemaal volgens het showbizz-stramien. Ook Miss Piggy zit niet stil: in een langere versie van de Muppets-trailer die op 21 juli werd vrijgegeven, een zogenaamd “interne ABC-video“, was Miss Piggy al zoenend te zien met acteur Topher Grace. Onduidelijk is of dat een filmkus is of een echte liefdeszoen.

Twitter avatar TopherGrace Topher Grace . @RealMissPiggy SO sorry to hear you and @KermitTheFrog broke up. DM me when you get a sec…

Topher Grace flirt weliswaar op Twitter met zijn tegenspeelster, maar Miss Piggy heeft zich wel vaker vergist in de status van een filmliefde. Zo meende ze volgens MuppetWiki dat Kermit en zij écht getrouwd waren tijdens het filmen van de muppetfilm The Muppets Take Manhattan (1984), terwijl Kermit volhoudt dat louter hun personages in die film gehuwd waren.

In bacon gewikkelde hel op aarde

Er zijn overigens altijd geruchten geweest dat de relatie tussen Kermit en Miss Piggy louter fictioneel was (zoals er ook nog steeds kwade geruchten gaan dat deze kikker en dit varken allebei louter fictionele personages zijn). Kermit is sowieso altijd wat terughoudender geweest over de status van hun relatie dan Miss Piggy – een houding die door haar meestal met een goedgemikte linkse of rechtse directe werd afgestraft, waarna Kermit (of een vrouw die zich iets te dicht in zijn buurt had gewaagd) enkele meters door de lucht vloog. In een persconferentie, afgelopen week, zei Miss Piggy dat het hebben van een relatie “met moi” is als te dichtbij de zon vliegen. “Of een vrachtwagen besturen”, zou Kermit daarop gezegd hebben.

Hoe ongelukkig Miss Piggy en Kermit zelf zijn over de breuk blijft onduidelijk. “Ik heb mijn leven tot een in bacon gewikkelde hel op aarde gemaakt”, verzucht Kermit aan het eind van de trailer voor de nieuwe serie. Miss Piggy heeft Denise dan net zó’n harde duw gegeven dat het marketingvarken uit beeld rolt. Dergelijk assertief gedrag leverde Miss Piggy vorig maand nog een belangrijke feministische prijs op (ze schreef er het geweldige feministisch betoog ‘Why I Am a Feminist Pig’ over in Time). En oh, wat was ‘Kermie’, zoals ze hem altijd noemde, toen trots.

Twitter avatar KermitTheFrog Kermit the Frog Quick shot of @RealMissPiggy and @GloriaSteinem in conversation at the Sackler Center First Awards. So proud!! http://t.co/nZXOSoiG4V