DvdW: 165 jaar geleden werd Guy de Maupassant geboren

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor Guy de Maupassant. Een van de beste vertellers uit de Franse literatuur werd 165 jaar geleden geboren.

Als beste leerling van Flaubert (die het petekind was van zijn grootvader) legde de Normandiër Guy de Maupassant zich toe op het zo elegant mogelijk observeren en ontleden van de menselijke aspiraties en kleinzieligheden. Zijn eerste meesterwerkje ‘Boule de suif’ (‘Reuzelpotje’), dat in 1880 verscheen in een door Emile Zola samengestelde bundel naturalistische verhalen, beschrijft hoe een prostituee zich opoffert voor haar reisgenoten om vervolgens door hen met de nek te worden aangekeken; het was de basis voor de John Ford-western Stagecoach. Daarna schreef Maupassant in elf jaar bijna driehonderd verhalen – over hoeren, burgers en buitenlui, over Normandië, Parijs en de Frans-Duitse Oorlog waarin hij gevochten had.

De verleiding is groot om ze na te vertellen, aangezien de plot en de psychologie zo sterk zijn dat ze zelfs in samenvatting nog overeind blijven. Maar daarmee zou je Maupassants concieze stijl en zijn zwarte ironie tekortdoen. Zelf lezen is het devies, alle verhalen zijn in het Nederlands vertaald en 13 van de 39 horrorverhalen die Maupassant schreef toen zijn geest al was aangetast door de syfilis (waaraan hij in 1893 zou sterven) zijn in het Nederlands verzameld onder de titel De Horla. Voor de wat langere adem zijn er nog de perfecte romans Une Vie (1883), over het trieste leven van een Normandische burgervrouw, en Bel-Ami (1885), waarin aan de hand van de (erotische) carrière van een onscrupuleuze journalist wordt aangetoond dat nietsontziendheid loont.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’ zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz