Draag jij straks de badjas van Don Draper?

foto's en stills AMC

Mad Men mag dan wel afgelopen zijn, het decor leeft voort. Binnenkort misschien ook wel in jouw huiskamer, kledingkast of garage, want 1.384 min of meer iconische spullen uit de serie worden deze week geveild. Klik op de bolletjes in de afbeeldingen om te zien hoeveel je minimaal moet bieden om deze twaalf herkenbare attributen (gisteren om 17:00) te bemachtigen.

(De Engelstalige teksten komen van de veilingsite)

1. De hoed van Don

De jurken, sieraden, whiskeyglazen en auto’s waren een belangrijk ingrediënt voor het succes van de zeven seizoenen tellende dramaserie over een New Yorks reclamebureau in de sixties. Zelfs voor wie de serie te langzaam ging, zijn de decors en attributen een lust voor het oog. De begeleidende teksten op veilingsite Screenbid zijn ook best leerzaam: Don Drapers blauwe strohoed (niet op de foto) is dus een Fedora.

2. Een asbak

Screenbid veilt, tot en met morgen, van alles uit de serie. Van een stofzuiger (richtprijs: 100 dollar) tot Don Drapers badjas met bijbehorende slippers (550 dollar) en van het fonduestel van zijn secretaresse/tweede vrouw Megan (richtprijs 300 dollar) tot het LSD-dienblaadje van partner Roger Sterling (richtprijs: 325 dollar). Leuke details voor in je huis, nietwaar?

3. De gouden ketting van Joan

Ook voor fashionistas met een zwak voor de jaren zestig en vroeg jaren zeventig is er genoeg te kiezen. Dames met maatje 37 kunnen in hakken van Don’s eerste, ongelukkige vrouw Betty rondlopen, met maat 39 kun je beter op schoenen van Joan Harris bieden - die als secretaresse begon, maar later partner werd. Of ga voor veiliger keuzes (m/v), zoals een wollen sjaal van Pete Campbell (richtprijs: 350 dollar).

4. Twee replica’s van kranten

Voor de serie werden onder meer voorpagina’s van de maanlanding van Neil Armstrong nagemaakt.

5. Een pakje sigaretten van Peggy (geopend)

Eén van de leuke dingen van kantoren in de jaren zestig en zeventig? Dat je er nog gewoon kon roken onder werktijd…

6. Het zilveren dienblad met cocktailglazen

…en drinken. 

7. Een oranje stoel

Sommige items horen heel specifiek bij één aflevering, zoals een verzuimbriefje van Don’s oudste zoon Bobby. Andere decorstukken, zoals deze oranje stoelen uit het kantoor van Don, zijn veel bekender.

8. Een beker

Leuk voor gesprekken bij de koffieautomaat: de reclamemok met opdruk van het reclamebureau Sterling Cooper Draper Pryce.

9. De wekkerradio van Peggy

Deze doet het nog. De “eigenaar”, Peggy Olson, begint in de serie als stuntelige stenografe maar doet er alles aan om serieus genomen te worden. Ze klimt op tot hoofd-copywriter.

10. Kens ooglapje

Ken Cosgrove, accountmanager bij het reclamebureau die eigenlijk van een schrijverscarrière droomt, verliest in serie 6 zijn oog als hij op eendenjacht gaat met wat klanten. De rest van de serie is hij te herkennen aan zijn ooglapje.

11. Typemachine

Deze typemachine van IBM werkt nog. Het is trouwens niet de eerste keer dat het in Hollywood gevestigde Screenbid decorstukken veilt. Ook de laboratoriumpakken uit Breaking Bad en leren kostuums uit True Blood bracht het onder de hamer.

12. Don’s Cadillac

Mocht je hopen dat jouw guilty pleasure ook nog een goed doel helpt, dan heb je pech: de opbrengst is - geheel in stijl van Mad Men - gewoon voor AMC, Lionsgate en het veilinghuis.

    • Anna Vossers
    • Bas van Kooij