Doolhof van herinneringen

Daedalus is in de Griekse mythologie de architect die het labyrint van Knossos ontwierp; bij de Franse filmmaker Arnoud Desplechin is Paul Dédalus de naam van zijn alter ego, gespeeld door zijn acterende alter ego Mathieu Amalric. We leerden hem kennen in Comment je me suis disputé... (ma vie sexuelle) uit 1996 en hij keert nu terug in Trois souvenirs de ma jeunesse: Nos arcadies, waarin hij als verteller gevangenzit in een doolhof van flashbacks, tijd en herinneringen. Tegen de achtergrond van de geschiedenis van het einde van de twintigste eeuw ontrolt zich een epos waarin de liefde van Paul voor de mooie, maar soms onbereikbare Esther de hoofdrol speelt. Het is een ambitieus bouwwerk, vol verwikkelingen en familiegeschiedenissen, maar tegelijkertijd een van Desplechins meest toegankelijke films. De ondertitel Nos arcadies mag melancholisch én utopisch klinken; zo zijn herinneringen.

    • Dana Linssen