The Newburgh Sting

Op 20 mei 2009 worden vier mannen uit de plaats Newburgh, New York opgepakt voor het plannen van terroristische aanslagen. Ze willen twee synagogen opblazen in een rijke buurt van New York en Stinger-raketten afvuren op vrachtvliegtuigen van het leger.

De groep, bestaande uit leider James Cromitie, David Williams, Onta Williams en Laguerre Payen, wordt de Newburgh Four genoemd. De mannen krijgen elk een gevangenisstraf van 25 jaar. Politici spreken van een overwinning voor ‘the war on terror’, maar advocaten, familie en vrienden van de groep geloven dat de vier er zijn ingeluisd door de FBI. De Pakistaanse informant Shahed Hussain zou alles hebben uitgelokt.

The Newburgh Sting (HBO, 2014) gaat uitgebreid in op de zaak. Naast interviews met betrokkenen bevat de documentaire veel undercovermateriaal van de FBI. Hussain deed zich voorals een rijke zakenman met terroristische connecties. De operatie in Newburgh duurde een jaar. Voormalig FBI-agent Mike German: „Het waren zeker geen terroristen. Deze operatie was specifiek opgezet om ze in terroristen te veranderen.”