Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Megaontslagronde bij Nederlandse hulporganisaties

De vier grootste Nederlandse hulporganisaties ontslaan een kwart tot de helft van hun werknemers, meldt de Volkskrant. Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en Icco stoppen hun projecten in landen als Zuid-Afrika, Bangladesh en Rwanda.

De vier organisaties noemen de bezuinigingen disproportioneel en riskant. De ontslagronde is het gevolg van eerder dit jaar aangekondigde bezuinigingen van minister Ploumen. Vanaf 1 januari leveren de organisatie meer dan 80 procent van hun overheidssubsidie in. Ze gaan terug van 50 miljoen euro per jaar naar 7 tot 10 miljoen euro per jaar. Alleen Oxfam Novib houdt 15,6 miljoen euro. De bezuinigingen zijn onderdeel van het nieuwe beleid wat minister Ploumen wil doorvoeren. Ploumen:

“De wereld is echt veranderd. Het belang van officieel ontwikkelingsgeld voor de ontwikkeling van een land neemt af. Het is ook niet meer de enige financieringsstroom. Bedrijven dragen tegenwoordig op allerlei manieren bij. Het begrip ontwikkelingshulp zal uiteindelijk zelfs verdwijnen. De definitie is van begin jaren zestig.”

De online supermarkt nieuwe concurrent voor AH en Jumbo?

Alsof Nederlandse supermarkten het al niet zwaar genoeg hebben, is er nieuwe concurrentie uit onverwachte hoek: de online supermarkt Picnic.

Picnic bestaat alleen online en opent officieel in september, meldt RTL Nieuws. De supermarkt wil concurreren met ketens als AH en Jumbo. Picnic belooft boodschappen vanaf september gratis te bezorgen voor de laagste prijs. In Amersfoort is deze maand een proef gestart. Daar rijden elektronische busjes van Picnic die boodschappen bezorgen bij proefpersonen. De bestelling wordt op drie vaste momenten in de week bezorgd vanuit een distributiecentrum in Nijkerk.

Picnic is opgericht door vier ondernemers die hun geld in andere bedrijfstakken verdienden. Michiel Muller, van Tango tankstations en Route Mobiel, is één van hen. Op dit moment wordt maar 1,5 procent van de boodschappen online gedaan, maar dat neemt toe. Nederlanders deden in 2014 voor 450 miljoen euro aan online boodschappen en dat is 55 procent meer dan een jaar eerder.

Ondertussen zit AH ook niet stil. Telegraaf meldt dat de supermarkt op 2 september een biowinkel opent in Utrecht.

Oud-directeur NS wil geld zien

Voormalig NS-topman Timo Huges wil 165.000 euro van zijn oud-werkgever. Het zou gaan om uitbetaling van een opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen. Hij spant een kort geding aan, meldt De Telegraaf.

Het nieuws is een reactie van zijn advocaat op berichtgeving in het FD waarin werd gemeld dat het om 180.000 euro zou gaan.

Huges raakte in juni in opspraak omdat hij betrokken zou zijn bij bedrijfsspionage rondom de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet eerder al weten Huges geen vertrekvergoeding te willen geven. Maar volgens de advocaat van Huges is de ontslagprocedure onrechtmatig verlopen. Het kort geding dient volgende week woensdag 12 augustus.

 

    • Annemieke Ruggenberg