Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Deze geluiden stuurde NASA naar buitenaardse wezens

NASA stuurde in 1977 twee ‘gouden platen’ de ruimte in, met geluidsopnames van het leven op aarde. Een deel van die geluidsfragmenten is nu te beluisteren via Soundcloud: van een trein tot een kus, en de hartelijke groeten aan iedereen!

De 'gouden plaat'.
De 'gouden plaat'. Foto: NASA

In 1977 lanceerde ruimteorganisatie NASA twee ruimteschepen om de randen van het zonnestelsel te onderzoeken: Voyager 1 en Voyager 2. Inmiddels bevinden deze zich op miljarden kilometers van de aarde.

Behalve het halen van informatie uit de ruimte, wil NASA ook informatie zenden: aan boord van de twee ruimteschepen werden ‘gouden platen‘ geplaatst, vergulden koperen platen met opnames van geluiden en afbeeldingen van de aarde. Je kunt de gouden plaat zien als “een soort tijdscapsule”, schrijft NASA, “bedoeld om het verhaal van onze wereld te communiceren met buitenaardse wezens”. De collectie werd destijds samengesteld door een commissie onder leiding van hoogleraar Carl Sagan van de Amerikaanse Cornell University.

‘Hartelijke groeten aan iedereen!’

Afgelopen week plaatste NASA een deel van de geluidsfragmenten van deze gouden plaat op Soundcloud. Het is een fascinerende collectie. Geluidsopnames van iconische muziekstukken van over de wereld zijn helaas niet op Soundcloud geplaatst; de titels van de geselecteerde stukken - van Mozart tot een Javaans gamelanorkest - zijn wel op deze site van NASA terug te vinden.

Toch is er op Soundcloud genoeg bijzonders te horen van de gouden plaat. Bijvoorbeeld het geluid van een kus en een moeder die een huilende baby troost:

Ook veel techniek: geluiden van treinen, schepen, een tractor en een paard en wagen, en van de allereerste gereedschappen van mensen:

Geluiden van allerhande dieren en het weer:

En de potentiële buitenaardse wezens worden in liefst 55 talen welkom geheten. Ook in het Nederlands: ‘Hartelijke groeten aan iedereen!’