De viral video is volwassen geworden, en levert miljoenen op

De viral video is volwassen geworden. Filmpjes die wereldwijd internet overgaan en in enkele dagen cultstatus verwerven zijn onderdeel van een miljoenenbusiness geworden. De technologiesite Wired bezocht ‘videoscout’ Jukin Media.

Dit filmpje haalt het niet, het meisje schrikt niet voldoende:

Deze video daarentegen doorstaat de test wel. De hond is schattig genoeg:

…tenminste, als het aan Nate Granzow ligt. Hij werkt bij Jukin Media, een bedrijf in Los Angeles dat video’s opspoort die het goed zullen doen op sociale media. Ze scouten extreem deelbare video’s, sluiten een deal met de makers of eigenaren van de filmpjes en kopen licenties.

Als een partner vervolgens zo’n video, vaak niet langer dan een paar minuten, op zijn eigen kanalen wil plaatsen, dan moet het Jukin Media een bedrag betalen. De zakenpartners winnen zo meer bezoekers, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de rechten van het beeldmateriaal. De video’s in de bibliotheek van Jukin Media trekken volgens zijn eigen website een miljard kijkers per maand.

Als Jukin Media een van zijn video’s binnen een dag de één miljoen views ziet halen, “rinkelen alle bellen”. Volgens het bedrijf staat het dan op het punt om 15 tot 20 miljoen dollar binnen te halen dat jaar.

Dat is nu ongeveer waar de online videobranche staat. De viral video is volwassen geworden. Filmpjes die wereldwijd internet overgaan en in enkele dagen cultstatus verwerven zijn onderdeel van een miljoenenbusiness geworden. Grote mediaorganisaties azen inmiddels op het cultureel kapitaal van vloggers (videobloggers), die soms meer volgers hebben dan televisiezenders kijkers trekken.

De technologiesite Wired beschrijft de zakelijke kant van dit hedendaagse online videolandschap. Enkele cijfers uit het stuk:

  • Sinds oktober 2014 zouden adverteerders al een miljard dollar hebben overgeheveld van televisie- naar internetadvertenties.
  • YouTube bereikt meer 18- tot 49-jarigen dan elke andere Amerikaanse kabelmaatschappij.
  • De gemiddelde kijktijd op YouTube is veertig minuten (volgens Google, eigenaar van YouTube, zelf).

Maar het scouten naar goed videomateriaal is niet makkelijk als internetters 300 uur film per minuut op YouTube uploaden. En hoe overtuig je de rechthebbenden ervan om de deal te accepteren? Hoe concurreer je met andere bedrijven in deze indrukwekkende industrie? ViralHog biedt ongeveer dezelfde service als Jukin. Daarnaast heb je nog Facebook, dat andere grote bedrijf dat YouTube in het aantal videokijkers voorbij dreigt te streven.

Lees het volledige artikel op Wired.com.

    • Menno Sedee