De man van acht miljard: hoe Tom Cruise nog steeds steady casht

Foto Paramount Pictures

Hij verdiende het afgelopen jaar 40 miljoen dollar, zijn vermogen wordt geschat op 470 miljoen dollar en hij zorgde in dertig jaar tijd voor een slordige 8 miljard dollar aan opbrengsten uit kaartverkoop van zijn films. Tom Cruise is een acteur met opzienbarende cijfers. Toch oordeelde Forbes eerder dit jaar vernietigend over de 52-jarige acteur:

“He’s become a dependable actor in mid-budget films that don’t leave much of a mark.”

De cijfers over het vijfde deel uit de Mission: Impossible-reeks, Rogue Nation , laten wat anders zien. Na een kleine week blijkt de actiefilm al een flinke cash generator. Cruise weet met zijn personage Ethan Hunt - geheime agent voor de zogeheten Impossible Missions Force - weer te scoren.

De film ging vorige week in premiere en is volgens de laatste cijfers van BoxOfficeMojo - een site die bioscoopopbrengsten bijhoudt - nu al goed voor een wereldwijde opbrengst van ruim 120 miljoen dollar (109 miljoen euro). En dat is een meer dan aardig bedrag voor in de lijstjes.

Negatieve kritieken of niet, Cruise is een van de meest steady acteurs van Hollywood. Vier graphics:

694,7 miljoen

De pieken in Cruise’s carrière komen duidelijk naar voren als we kijken naar de opbrengsten uit kaartverkoop sinds 1981. Top Gun (1986), Rain Man (1988), War Of The Worlds (2005) en uiteraard de Mission: Impossible-films, waarvan het voorlaatste deel met een opbrengst van bijna 695 miljoen dollar aan kaartverkoop de bestverkopende Cruise-film ooit is.

Kleine kanttekening: zet je de cijfers om naar de huidige stand van de dollar, dan is Top Gun met bijna 777 miljoen dollar de meest succesvolle Cruise-film.

8 miljard

Ruim 8 miljard dollar: dit is wat alle films waarin Tom Cruise sinds 1981 acteerde in totaal opbrachten uit kaartverkoop, blijkt uit een analyse van NRC Q op basis van data van BoxOfficeMojo. Slechts tien van de 35 films waarin de acteur de afgelopen 34 jaar speelde haalden minder dan honderd miljoen dollar op.

7,6

Verdienen gegarandeerd dus, met Cruise in een film. Maar wat vind het publiek? We kijken naar de gemiddelde beoordeling van Cruise’s films op filmsite IMDB, waar honderdduizenden liefhebbers films ‘raten’. Magnolia (1999) staat samen met Rain Man met een 8 bovenaan de lijst. Het gemiddelde cijfer over de afgelopen vijf jaar - de zwarte doorlopende lijn in de grafiek - staat in 2015 op een 7,6.

rating-cruise-imdbv2

Bij wijze van steekproef vergelijken we de beoordelingen van Cruise’s films met die van stercollega’s Brad Pitt en Leonardo DiCaprio. Wat valt op? Zowel Pitt als DiCaprio kennen meer uitschieters, naar boven, maar ook naar beneden.

ratings-vergelijking-periodiek-ALLEACT

    • Yordi Dam