Moskou test bloemen uit NL

Volgens Rusland vormen de beestjes een gevaar voor de landbouw. Foto ANP

Vanaf maandag mogen bloemen uit Nederland alleen nog Rusland in nadat ze in een laboratorium zijn gecontroleerd op ongedierte. Sinds Nederland zich bij de VN heeft ingezet voor de oprichting van een MH17-tribunaal worden er volgens Moskou regelmatig insecten aangetroffen op Nederlandse snijbloemen.

Volgens de Russische voedsel- en warenautoriteit, Rosselchoznadzor, vormt het ongedierte uit Nederland een gevaar voor de Russische landbouw en economie. Begin vorige week verbood Rusland nog de import van bloemen uit Nederland. In de plaats daarvan komt nu een algehele controleverplichting.

Rusland importeerde vorig jaar voor circa 205 miljoen euro aan bloemen uit Nederland. Het verbood eerder de import van fruit, groenten, vlees, gevogelte, vis, melk en zuivelproducten uit de Europese Unie. Dat was een antwoord op westerse sancties tegen Moskou. Door de beperkingen is de Nederlandse export naar Rusland in een jaar tijd ongeveer gehalveerd. (NRC)