Brieven

Achter elkaar, niet zwalken

Maurits Westerbeek (29/7) ergert zich groen en geel aan die trage trappers. Hij kan er niet langs, ze gaan niet snel genoeg opzij. Maarten Fisher en Gé Tol (3/8) dienen hem van repliek en nemen het op voor de trage 50 plusser die samen met z’n vrouw een rondje woonplaats maakt. Of die vrolijke dertiger met vrouw en kleine kinderen. De fraaie Nederlandse fietspaden zijn er voor iedereen. Ook voor zwalkende, elektrische fietsers die net iets te hard gaan, ook voor toerfietsers die hun gemiddelde van 20 km/u willen vasthouden.En ook voor racers die met 32 km/u de Tour denken te rijden.

Een simpele code waar iedereen baat bij zou hebben: (1) blijf achter elkaar rijden op fietspaden met dubbele rijbaan, (2) bel bij inhalen en rem zo nodig, (3) kijk bij inhalen niet achterom (zwalken). Zo simpel is het volgens een 75-jarige toerfietser.

Delta Lloyd

Wie doorstaat de toets

Welk bedrijf zou bestaan als het tijdig was getoetst door DNB ?

H.A. Versteegh

Hijskraan Alphen

Kijk naar echte problemen

In Burundi, waar dezelfde sentimenten en animositeiten spelen als in de buurlanden Congo en Rwanda, dreigt een burgeroorlog. Het is niet moeilijk om dat in te zien. Maar onze aandacht gaat uit naar Alphen aan den Rijn waar een kraan op een winkel en enkele huizen is gevallen.

H.Bruins

Liefdesappel

Een pomo di oro, van goud

In zijn rubriek ‘Woordhoek’ (3/8) gaat Ewoud Sanders in op de etymologie van het woord ‘liefdesappel’, een ander, in onbruik geraakt woord voor tomaat. Sanders maakt melding van de 17e-eeuwse Italiaanse term pomo dei Mori, in Frankrijk verbasterd tot pomme d’amour. En in het Italiaans zou ook het woord pomo d’amore (aan Venus gewijd?) bestaan. De herkomst van het woord liefdesappel is dan wel duidelijk. Maar er is meer. Al in de 16e eeuw werd hier de term ‘gulden appel’ opgetekend. Was dat ook een tomaat? Waarschijnlijk wel. Volgens mijn Italiaans etymologisch woordenboek komt het moderne woord pomodoro gewoon van pomo d’oro, goudappel dus. Twee wegen naar dezelfde bestemming? Niet onwaarschijnlijk.

L. de Oude

Excuses jodenvervolging

Regering hoort te blijven

De Nederlandse regering hoeft zich volgens u niet te verontschuldigen voor de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Zij zat immers in het verre Londen. Maar dat is nu juist het punt. Was de regering in het land gebleven, wat volgens de grondwet (1938, artikel 21) ook had gemoeten, dan had zij misschien erger kunnen voorkomen. Dat ging in elk geval zo in Denemarken. Een excuus voor de ‘uitwijking’ naar het buitenland is daarom misschien op zijn plaats. Lees J.B. Charles’ Volg het spoort terug (1953) er nog eens op na. Ook in zware storm blijft de kapitein op het schip.

Riemer Knoop

Correcties en aanvullingen

Michelangelo

In Het hart van Michelangelo (CS, 30/7, p. C2) staat dat Lieuwe Piers hartchirurg is bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Dat is onjuist. Hij is daar arts in opleiding tot cardioloog.

    • Joop van Schaik
    • H.A. Versteegh
    • H.Bruins
    • L. de Oude
    • Riemer Knoop