Minstens 25 doden bij gekapseisde migrantenboot voor Libische kust

Een Iers marineschip komt op 29 juli binnen in de haven van Messina met aan boord 435 bootvluchtelingen en de lichamen van 14 migranten. Foto AP/Carmelo Imbesi

Een overvolle boot met daarop honderden vluchtelingen is omgeslagen vlakbij de Libische kust. Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn er vele doden, maar een cijfer kan de organisatie nog niet geven. De Italiaanse kustwacht en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spreken van 25 doden.

Twitter avatar MSF_Sea MSF Sea The team on the #Dignity1 can confirm that there have tragically been many deaths but does not have figures at this stage

Er zouden tussen de 600 en 700 opvarenden aan boord zijn geweest. 400 daarvan zouden er volgens de kustwacht inmiddels zijn gered door Italiaanse en Ierse marineschepen. Het schip sloeg om op zo’n 24 kilometer van de Libische kust.

Twitter avatar IOM_news IOM Update: Shipwreck off Libyan coast. So far 400 #migrants rescued, 25 dead. Rescue in progress #MissingMigrants http://t.co/zAFOw9GeNK

Een Iers marineschip zou hebben gereageerd op een noodsignaal van de boot. Toen het marineschip in beeld kwam begaven de bootvluchtelingen zich allemaal naar één kant van de boot waardoor die omsloeg. Inmiddels zijn er vier schepen en drie helikopters bezig met de reddingsoperatie.

Dodelijkste route

Het IOM noemt de Middellandse Zee “de dodelijkste route voor migranten op zoek naar een beter leven”. Een grote meerderheid stierf in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Italië, op de “centrale Mediterraanse route”. Er komen veel meer mensen om dan op de Balkanroute, die migranten via Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië naar de Schengen-zone voert.

Lees ook op nrc.nl Op naar Europa, een serie van correspondent Gert van Langendonck die probeert met een groep Syrische vluchtelingen Fort Europa binnen te komen.

2.000 doden, 188.000 mensen gered

Dit jaar zijn tot nu toe 2.000 vluchtelingen omgekomen die de Middellandse Zee probeerden over te steken. Dat meldde het IOM gisteren. Een jaar eerder waren dat er in diezelfde periode 1.607. Toch gaat het de goede kant op. Het aantal sterfgevallen per maand is sinds begin dit jaar sterk gedaald.

Het aantal mensen dat per maand omkomt op de Middellandse Zee is flink gedaald vanwege geïntensiveerde reddingsoperaties. De EU heeft sinds een speciaal ingelaste eurotop over bootvluchtelingen in april meer schepen in het gebied. Deze patrouilleren voor de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex, die door de top een groter mandaat heeft gekregen. De patrouilles mogen nu tot 138 zeemijl ten zuiden van Sicilië opereren, wat bijna in de territoriale wateren van Libië is. Zo kunnen vluchtelingen sneller gered worden. Er zijn ongeveer 188.000 migranten gered dit jaar, volgens het IOM.

Lees ook op nrc.nl ons dossier over bootvluchtelingen

.

    • Sam de Voogt