Ajax vol tieners faalt, De Boer verwijt zichzelf alleen één fataal moment

Ajax leidt in eigen stadion een fatale nederlaag tegen Rapid Wien. Voortkomend uit naïviteit van het jongste Ajax in Europa ooit.

Daley Sinkgraven buigt het hoofd na de derde goal van Rapid Wien. FOTO ANP

Zonder voorkennis las het weg als een grappig feitje. Zo van: wist u dat Ajax vorige week tegen Rapid Wien met het jongste Europese team ooit speelde? Gemiddeld 21 jaar en 219 dagen oud. Toe maar. Nog jonger dan de ploeg die in 1960 met een gemiddelde van 21 jaar en 226 dagen op bezoek ging bij het Noorse FK Frederikstadt, met de 29-jarige Ger van Mourik als enige routinier tussen tieners als Ton Pronk en Bob Westra.

Wie wel voorkennis had en wist dat dit groene Ajax in Wenen een 2-0 voorsprong had verspeeld, moet gisteren helemaal zijn bedenkingen hebben gehad. Door niet Nemanja Gudelj (24) te laten beginnen maar Viktor Fischer (21), brak trainer Frank de Boer in de thuiswedstrijd tegen Rapid Wien opnieuw het record verjongen.

Hij was overtuigd van zijn keuzes, maar zal negentig minuten later hebben beseft dat die verkeerd uitpakten. Zijn ploeg verloor met 3-2, waardoor Rapid doorstroomt naar de laatste voorronde van de Champions League en Ajax een play-off moet spelen voor een plek in de groepsfase van de Europa League. Dus geen zicht meer op startpremie van 12 miljoen euro in de Champions League, maar een schijntje daarvan in een toernooi waar Nederlandse clubs meer thuishoren. De uitschakeling is een meevaller voor PSV, dat 4 miljoen euro extra verdient omdat de gelden uit de market pool niet hoeven te worden gedeeld.

Consolideren

Middenvelder Daley Sinkgraven (20) zei na het verlies van Rapid dat De Boer wil dat de spelers leren van hun fouten. Zeker, hijzelf, Kenny Tete (19), Jaïro Riedewald (18) en Riechedly Bazoer (18), zullen vandaag wijzer zijn dan gisteren, maar het is onmogelijk om de nederlaag tegen Rapid een positieve draai te geven. Het lag zeker niet alleen aan hen, maar hoe wijs is het om ervaren spelers als John Heitinga (31), Lasse Schöne (29), Ricardo van Rhijn (24) en Gudelj (24) tegelijk op de bank te houden?

Mis ging het vooral in minuut 76. Ajax was via invaller Gudelj teruggekomen tot 2-2, maar twee minuten later stond het weer 2-3. Alle hoop tenietgedaan. Want in plaats van doordrukken, moest Ajax nu twee keer scoren om de Oostenrijkers uit te schakelen. Even spijtig als ondoenlijk.

Frank de Boer nam zichzelf die secondedood kwalijk. Ajax had na de gelijkmaker gereserveerder moeten spelen, vond hij. Even inzakken en bijkomen van de euforie. „Ik wilde net zeggen dat we met de punt naar achteren gingen spelen. Die positie was nu niet bezet en daar valt de goal uit. Dus in dat opzicht had ik sneller moeten reageren. Al was het tien seconden eerder”, zei De Boer bij de NOS.

Spelers van Ajax hadden het naderhand over de drie kansen van Rapid. Maar wel drie doelpunten. Daaruit bleek eens te meer dat veel balbezit in Europa een nietszeggende statistiek is. Tegen pakweg Heracles of Groningen loont balbezit en komen spelers weg met gepriegel of een dekkingsfout. In Europa volgen counters, tegengoals en onherroepelijk uitschakeling.

Ajax gaf de doelpunten „kinderlijk” weg, vond Gudelj, die voor 6 miljoen euro is gekocht van AZ, maar kennelijk niet goed genoeg is voor een basisplek. Was hij niet gehaald om Ajax meer spierballen te geven? Hij was het met de verslaggeefster van Fox eens dat Ajax „speeltuinvoetbal” speelde.

Zelf vond Gudelj achteraf dat hij een overtreding had moeten maken om Rapids beslissende aanval in de kiem te smoren. Hij dacht dat een ander het zou oplossen. Zoals mogelijk ook werd gedacht toen Louis Schaub in de eerste helft door de defensie slalomde en 0-2 maakte. Alsof de Ajacieden dachten: hij scoort toch niet.

Naïviteit

Illustratief voor de jeugdige naïviteit was de fout van Sinkgraven in de twaalfde minuut. Op een gevaarlijke plek nabij zijn eigen doel probeerde hij een opstuitende bal vergeefs te controleren. Balbezit werd balverlies, waarna Rapid genadeloos uitbrak en 2.500 uitsupporters deed ontploffen.

Doelman Jasper Cillessen stormde woedend op de boosdoener af. Hoe kon Sinkgraven zo onnozel zijn op zo’n gevaarlijke plek? Onervarenheid dus. Kennelijk te jong om te beseffen dat sommige situaties vragen om kordater ingrijpen. Je kunt een granaat ook wegwerpen in plaats van ontmantelen. „Ik ben niet het type speler dat een bal zo wegschiet”, aldus Sinkgraven.

Een misrekening op een avond die enthousiast was begonnen met een optreden van Peter Beense. „Oh Johnny, zing een liedje voor mij”, zong de robuuste Mokumse volkszanger in de uitverkochte Arena. Later op de avond herhaalden fans deze klassieker op het moment dat John Heitinga, met zijn 31 jaar een ervaring kracht, zich nodeloos warm liep. Hij kwam er niet in.

    • Fabian van der Poll