Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Actrice Ellen Vogel (93) overleden

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ellen Vogel, de grande dame van het Nederlandse toneel, is overleden op 93-jarige leeftijd. Dat heeft haar familie laten weten aan persbureau ANP.

Ellen Vogel was vooral bekend van haar werk bij de Nederlandse Comedie, maar speelde ook rollen voor film en tv. Haar laatste toneelrol speelde ze in 2000, in de voorstelling Verzameld werk. Sindsdien was ze nog wel te zien in filmrollen, zoals De tweeling. In de tv-serie Bernhard, schavuit van Oranje vertolkte ze de oude prinses Juliana.

Vogel, geboren op 26 januari 1922 in Den Haag, maakte in 1946 haar filmdebuut met Bezet gebied. In 1947 beleefde ze haar doorbraak op het toneel met Glazen speelgoed. Van 1950 tot 1971 was ze verbonden aan de Nederlandse Comedie. Tussen 1957 en 1968 speelde ze om het jaar in de voorstelling Gijsbrecht van Aemstel.

In 1961 kreeg Vogel de prestigieuze Theo d’Or-toneelprijs voor haar rollen in Kasteel in Zweden en Joseph in Egypten. In 2009 kreeg ze de Blijvend Applausprijs uitgereikt, een prijs voor oudere podiumkunstenaars die min of meer met stille trom afscheid hebben genomen.

‘Ik het wel gezien’

“Ik heb het wel gezien”, zei Vogel in 2013 in een interview met Het Parool. “Het liefste in mijn leven is er niet meer. Dat maakt de dagelijkse gang van zaken grimmiger, ondanks een geweldige familie en ontzettend veel leuke jongere vrienden die vaak langskomen en me meenemen naar voorstellingen.” Bang voor de dood was ze niet.

“Als ik maar geen pijn krijg. Wel jammer dat we niet in God geloven, zeiden een vriendin en ik laatst tegen elkaar. Dat moet toch een heerlijk sussend iets zijn. Wie weet, misschien hangen we gezellig allemaal in de lucht en gaan we niet op in de leegte. We zullen zien. Ik maak me daar niet druk om.”

Vogel is gehuwd geweest met acteur Hans Tobi en regisseur Fons Rademakers en hertrouwde in 1976 met de zakenman Jimmy Münninghoff. Woensdagochtend overleed ze op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam.

Lees vanmiddag op nrc.nl: een necrologie van Ellen Vogel, geschreven door Henk van Gelder.