Start-up: Hond Fikkie krijgt een oppas

Bedrijf: Pawshake Oprichter: Dries Coucke, Tanguy Peers Medewerkers: 20

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een dierenoppasservice.

Waar moet kat Loekie of hond Fikkie in de vakantie heen? Naar Pawshake. Een Belgische start-up die razendsnel groeit. Sinds een maand hebben ze een nieuwe iPhone app, de Android app komt rond 15 augustus.

Wat is het?

Een platform waar je een dierenoppas kunt vinden die ook nog eens in de buurt woont.

Hoe werkt het?

Iedereen die wat extra’s wil verdienen en van dieren houdt, kan een gratis profiel aanmaken als oppasser. Je vult je motivatie in, je beschikbaarheid, je ervaring en een paar leuke foto’s waar je een kat of hond omhelst.

Wat is het verdienmodel?

Oppassers mogen zelf hun prijs bedenken. Een hond uitlaten kost bij de meeste mensen tussen de 10 en 20 euro. De site houdt van elke transactie 19 procent in. Betalen doe je met creditcard of PayPal, en de oppasser krijgt het na het oppassen op z’n rekening.

Hoe veilig is het?

De kans is klein dat iemand er met je hond vandoor gaat. Iedere oppasser krijgt reviews. Ook ben je automatisch verzekerd als je gebruikmaakt van Pawshake. Voor als je huisdier onverwacht schade veroorzaakt, of een ongeluk krijgt.

Wie gebruiken het?

Pawshake is na ruim anderhalf jaar al actief in zeventien landen. Wereldwijd staan er meer dan 15.000 oppassers en 100.000 baasjes ingeschreven. In Nederland gaat dat om ongeveer 700 oppassers en 7.000 diereneigenaren.

Bestaat er al zoiets?

Er zijn best veel vergelijkbare fora, maar Pawshake heeft onder andere een investering van 1,5 miljoen dollar gekregen dit jaar, en zit dus net wat professioneler in elkaar.

    • Charlotte van ’t Wout