Onderzoek naar kindermisbruik Britse ex-premier

De Britse politie heeft gisteren een onderzoek naar kindermisbruik door wijlen premier Edward Heath heropend. Heath is de laatste, en meest prominente, politicus over wie geruchten de ronde doen dat hij zich in de jaren zeventig en tachtig schuldig zou hebben gemaakt aan kindermisbruik. Ook oud-minister van Binnenlandse Zaken Leon Brittan, die begin dit jaar overleed, en de partijleider van de Liberaal-Democraten Cyril Smith, die in 2010 stierf, zouden seks met minderjarigen hebben gehad. Met aangiftes zou bewust niets zijn gedaan.

De politie van Wiltshire erkende gisteren dat zij in de jaren negentig besloot niet tot vervolging van Heath over te gaan. Nu roept het korps getuigen of slachtoffers op zich alsnog te melden, nadat een oud-politieagent bij de klachtencommissie van de politie, de IPCC, zijn zorgen had geuit. De IPCC doet onderzoek naar de reden dat het korps Heath niet vervolgde.

Heath was premier van 1970 tot 1974, en leider van de Conservatieve partij van 1965 tot 1975, toen hij de strijd om het leiderschap verloor van Margaret Thatcher. Hij zou nog tot 2001 in het Lagerhuis zitten, en stierf in 2005. Hij staat vooral bekend als de man die het Verenigd Koninkrijk de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de Europese Unie, binnenloodste.

Geruchten over pedofielen in Westminster doen al langer de ronde, maar kregen hernieuwde aandacht na de dood van BBC-presentator Jimmy Savile. Die bleek ongestraft vijf decennia lang kwetsbare minderjarigen in ziekenhuizen, opvangtehuizen en achter de schermen bij zijn televisieprogramma’s te hebben misbruikt. Sindsdien melden slachtoffers van andere zedenmisdrijven uit het verleden zich opnieuw bij de politie. Een speciale politie-eenheid doet onderzoek naar al die zaken. Beschuldigingen tegen 1.400 verdachten, onder wie 261 bekende Britten, worden onderzocht. Op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken kijkt een Nieuw-Zeelandse rechter, Lowell Goddard, naar hoe Britse overheidsinstanties faalden. Bij het begin van haar onderzoek, dat tot 2020 kan duren, zei ze dat een op de twintig Britse kinderen mogelijk seksueel is misbruikt.

    • Titia KetelaarCorrespondent VK