Turkije bombardeert PKK na dood drie agenten

De uitvaart van Mansur Cengiz, 21. Een Turkse soldaat die is gedood door Koerdische rebellen, in het Zuidoosten van Turkije.
De uitvaart van Mansur Cengiz, 21. Een Turkse soldaat die is gedood door Koerdische rebellen, in het Zuidoosten van Turkije. AP Photo / Depo Photos

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben Koerdische doelwitten gebombardeerd in Zuidoost-Turkije, als reactie op de dood van drie agenten vanmorgen in een naburige plaats.

Dar meldt het Turkse persbureau Dogan. De doelwitten in de provincie Daglica, nabij de Iraakse grens, zouden compleet zijn verwoest. De operatie duurde 35 minuten.

Eerder vandaag kwamen twee Turkse soldaten en een gewapende beveiliger om doordat een bom ontplofte. Die zou daar zijn neergelegd door de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), zeggen beveiligingsbronnen tegen persbureau Reuters.

Ergste geweld sinds vredesovereenkomst 2013

Sinds 20 juli zijn minstens achttien Turkse agenten vermoord door de PKK; het ergste bloedvergieten sinds de vredesovereenkomst die de PKK en de Turkse regering in 2013 sloten. Vier dagen later begon Turkije met het bombarderen van Koerdische doelen in Syrië en Noord-Irak. Het conflict, dat nu drie decennia duurt, heeft in totaal aan ongeveer 40.000 mensen het leven gekost.

Turkije bombardeert ook doelwitten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. De VS hebben toestemming gekregen Turkse luchtbases te gebruiken voor aanvallen tegen IS.

    • Mirjam Remie