Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Specialisten over ongeluk Alphen: hijskranen en pontons niet geschikt

De ravage een dag na het ongeval met de twee bouwkranen in Alphen aan den Rijn.
De ravage een dag na het ongeval met de twee bouwkranen in Alphen aan den Rijn. ANP / Evert-Jan Daniels

Specialisten zetten vraagtekens bij de uitvoering van de plaatsing van een deel van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Daarbij kwamen gisteren het brugdeel en twee hijskranen vanaf een ponton in de Oude Rijn terecht op winkels en huizen. In de ravage raakte een man gewond.

“Het is mooi gereedschap, alleen totaal ongeschikt voor deze klus”, zegt Jan Zwagerman van het kraanbedrijf Zwagerman International over de twee hijskranen en de gebruikte pontons. Wie vanaf een ponton gaat hijsen, heeft volgens hem een kraan op rupsbanden nodig. Het ponton moet een ballastsysteem hebben, via palen of waterreservoirs, zegt hij.

“Dit was een combinatie van de verkeerde kranen op de verkeerde pontons.”

Vragen om stabiliteitsproblemen

Het gebruik van twee verschillende pontons is vragen om stabiliteitsproblemen, zegt Richard Krabbendam, adviseur op het gebied van zwaar transport.

„Het is ontzettend belangrijk dat alles waterpas staat. Dat wordt zo alleen maar moeilijker.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een verkennend onderzoek ingesteld. Daarbij zal in ieder geval worden gekeken naar het ballastmechanisme van de pontons, zegt Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft.

“Er zijn technieken waarbij palen worden gebruikt om te zorgen dat alles stabiel blijft. Het is nog onduidelijk of dat hier ook is gebeurd. Dat lijkt er niet op.”

Twee kranen vielen om in Alphen

Bij het ongeval belandden even na vier uur ’s middags een brugdeel en twee kranen op panden in de Hooftstraat. Eén persoon raakte lichtgewond. De bewoners van veertien huizen konden afgelopen nacht niet in hun eigen bed slapen. Zij hebben overnacht bij familie, vrienden of in een hotel.

De brandweer maakt vandaag een plan van aanpak voor het verwijderen van het brugdeel en de twee kranen. Bouwbedrijf Mourik wil vanmiddag een verklaring geven over het ongeval. De directie is teruggekeerd van vakantie.

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen, in samenwerking met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Drie personen hebben zich na het ongeval gemeld bij de politie en willen hun verhaal doen. Zij zijn aangemerkt als verdachten, vooral omdat ze dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat, zei Kitty Nooy, waarnemend hoofdofficier van justitie.

Schadebureau opgericht

De gemeente heeft een bureau opgericht waar bewoners en bedrijven schade kunnen melden als gevolg van het ongeval: het CRAS-bureau (Melding Centrale Registratie Aangerichte Schade-bureau). Ze moeten daarvoor een formulier invullen (hier te vinden). De gemeente wil zo een beeld krijgen van de aard en omvang van de schade. Individuele schade moet nog wel ook bij verzekeraars worden gemeld. De gemeente zegt niet bij voorbaat aansprakelijk te zijn voor schade.