Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Sporters vermist en weer gevonden

De Special Olympics in Los Angeles verliepen de afgelopen weken welhaast vlekkeloos. Tot dit weekend, toen tot twee maal toe een deelnemer aan de Spelen voor verstandelijk gehandicapte sportlieden verdween: een Albanese bowler en een tafeltennisser uit Ivoorkust. Het organiserend comité is er niet over te spreken dat twee - kwetsbare - bezoekers uit het oog werden verloren.

De verdwijning van de Albanees Andi Gusmari (44), die autisme heeft, werd zaterdag als ‘kritiek’ omschreven. Hij meldde zich gisteren bij de politie in de omgeving van San Francisco, honderden kilometer van LA, waar hij met de bus was beland. Ook de Ivoriaan Sihon Ange Ismael Kone (15) is autist. Hij werd maandag voor het laatst gezien op luchthaven LAX, voordat hij kilometers verderop slapend op een gazon werd gevonden.

In 2003 gebeurde hetzelfde tijdens de Special Olympics met twee sportlieden en een coach uit Niger. In 1999 verdwenen twee Marokkanen. De organisatie van LA 2015 benadrukte dat de trainers verantwoordelijk zijn voor hun deelnemers. Tijdens de Special Olympics moet er een coach voor elke vier sportlieden mee reizen.

Aan de Special Olympics in LA deden sporters uit 165 landen mee. Nederland won 17 maal goud, 33 keer zilver en 20 keer brons.