Situatie Alphen nog instabiel - drie personen geen verdachte meer

ANP Evert-Jan Daniels

De situatie bij de omgevallen hijskranen en de pontons in Alphen aan den Rijn is nog steeds niet stabiel. Rond de pontons is nog altijd beweging. Daarom is een extra woning uit voorzorg ontruimd.

Dat zei burgemeester Liesbeth Spies zojuist op een persconferentie met politie en het Openbaar Ministerie.

“Als je die beelden live ziet en tot je door laat dringen, realiseer je je eens te meer hoe groot dit ongeluk is. De stofdampen komen je neus in, de ravage is echt enorm. Tegelijkertijd realiseer je je hoe bijzonder het is dat er geen slachtoffers zijn.”

Drie personen geen verdachte meer

Het onderzoek naar het ongeval, dat gisteren even na vieren gebeurde, richt zich op de arbo-wetgeving, verklaarde het OM: had dit voorkomen kunnen worden? De komende periode doen rechercheurs onderzoek in documenten, veiligheidsplannen en worden getuigen gehoord. Persofficier Richard Joesoef Djamil:

“Gezien de complexiteit van de zaak kan dit wel even duren.”

De drie betrokken personen die vanwege hun eigen rechtspositie als verdachten waren aangemerkt, zijn dat niet meer, omdat er geen doden of gewonden zijn.

Vanavond bijeenkomst slachtoffers

Vanavond is er een bijeenkomst met mensen die direct getroffen zijn door het ongeluk: mensen die niet terug kunnen naar hun woning of wier bedrijven zijn getroffen.

Zeven mensen hebben van een hotelovernachting gebruikgemaakt. Anderen zijn bij familie of vrienden gaan slapen. In totaal zijn tien woningen niet begaanbaar, omdat ze niet veilig meer zijn. Een aantal woningen is voorlopig helemaal niet bewoonbaar.

Minister van der Steur heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan Alphen aan den Rijn.

Nog een persconferentie

Ook de bouwbedrijven gaven, tegelijkertijd, een persconferentie over het ongeval. Onze verslaggever Lex Boon was daarbij. Het was eigenlijk het plan om voor de persconferentie van de gemeente te spreken, liet een woordvoerder zich ontvallen, om te voorkomen “dat we nog moeilijkere vragen moeten beantwoorden. Maar we hebben onze quotes klaar.”

Ad Kornet, algemeen directeur van Peinemann, het bedrijf dat de omgevallen kranen leverde, zei:

“Het was een complexe hijsklus er het is duidelijk dat er veel is misgegaan. Maar ik bestrijd dat het onveilig was. Dit soort klussen doen we vaker op deze manier. (…) We zijn geen amateuristisch bedrijf.”

Op kritiek van collega’s, dat dit bijvoorbeeld de verkeerde kranen op de verkeerde pontons waren, wil hij niet reageren. “Dat is allemaal speculatie. We weten nog niet wat er gebeurd is, we wachten eerst het onderzoek af.”

“Een hijsplan is een vrij technisch verhaal, maar daar is lang door meerdere mensen aan gerekend. Het is ook goedgekeurd door experts.”

Of dit experts van binnen of buiten het bedrijf waren, wilde hij niet zeggen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die onderzoek doet naar het ongeval, heeft het hijsplan opgevraagd.

Voorschot voor getroffenen

Directeur Jaap Kruijt van hoofdaannemer Mourik kwam net uit het vliegtuig. Hij keerde terug van vakantie in Zweden. Hij zei “geen flauw idee” te hebben wat er gebeurd is. “Ik ga niet reageren op speculaties.”

Twitter avatar lexboon Lex Boon Peinemann laat weten dat er “natuurlijk veel is misgegaan” maar dat er geen verkeerde kranen op verkeerde pontons stonden.
Twitter avatar lexboon Lex Boon “Het was uiteraard wel een complexe klus, maar daardoor is er ook veel voorbereiding bij komen kijken.”

De mensen die getroffen zijn door de omgevallen kranen en hun huis of bedrijf niet in kunnen, krijgen een financieel voorschot, aldus de bouwbedrijven. Voor particulieren is dit 2.000 euro en voor ondernemingen 5.000.

    • Mirjam Remie