Shafqat Hussain in Pakistan geëxecuteerd - minderjarig toen hij doodstraf kreeg

Shafqat Hussain Foto Reprieve

In Pakistan is de 24-jarige Shafqat Hussain vanochtend vroeg geëxecuteerd. Hussain is in 2004 veroordeeld voor het vermoorden van een 7-jarige jongen, maar volgens zijn advocaten heeft hij de moord alleen maar bekend omdat hij werd gemarteld. Bovendien was hij minderjarig toen hij werd veroordeeld.

Hussain was toen 15 jaar oud.

Lobbyen heeft niet geholpen

Lokale autoriteiten ontkennen dat Hussain minderjarig was toen hij de doodstraf kreeg.

Afgelopen jaar werd de executie vier keer uitgesteld, maar nu meldt de BBC dat de straf vanochtend vroeg voor zonsopgang is voltrokken in een gevangenis in Karachi.

Voor middernacht heeft Hussain zijn familie voor de laatste keer gezien. Ondanks de vele internationale aandacht voor de zaak en het lobbyen van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Reprieve, werden de verzoeken om zijn zaak opnieuw te bekijken afgewezen.

Ondanks de vele verzoeken heeft Pakistan nooit bewijzen geleverd waaruit zou blijken dat Hussain meerderjarig was. Zijn advocaten en familie vroegen de autoriteiten herhaaldelijk om schoolrapporten of ander materiaal te presenteren, omdat daaruit zou blijken dat hij minderjarig was. Maar volgens hen heeft hij nooit een eerlijk proces gekregen en is er geen gedegen strafrechtelijk onderzoek geweest.

    • Carlijn Vis