Seculiere gospel

None

De liedjes van ex-moslim en tegenwoordige agnost Kuku uiten kritiek op elke vorm van georganiseerde religie en macht. Dat zou allemaal niet zoveel waard zijn als zijn muziek niet evenzo eigenzinnig klonk. De in Amerika geboren Nigeriaan bedient zich van funky afrobeat en put even makkelijk uit Amerikaanse roots, blues en country. Zijn stem kan zalvend zacht klinken, maar hij noemt niet voor niets ook de schuurstem van Screamin’ Jay Hawkins als invloed. De singer-songwriter zingt zijn seculiere gospel in het Frans, Yoruba, Engels en het Nigeriaanse Pidginengels. De kracht van dit album is samengebald in ‘La dernière fois’, dat begint als de slavenspiritual ‘This may be the last time’. Kuku overbrugt met de toevoeging van een zoet Afrikaans koor de Atlantische Oceaan.

    • Leendert van der Valk