Vliegmaatschappijen weren jachttrofeeën in de bagage na ‘Cecil’

Een leeuwenkop aan de muur? Of een vloerkleed van luipaardvel? Voor Amerikaanse jachtliefhebbers die op deze manieren in hun huiskamer willen pronken met in Afrika geschoten wild, is dat sinds gisteren stukken moeilijker gemaakt. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta vervoert per direct geen jachttrofeeën meer. United Airlines, dat alleen van en naar Nigeria vliegt, nam hetzelfde besluit. En zelfs American Airlines, dat helemaal niet op Afrika vliegt, voegde zich achter de twee concurrenten.

De maatregel geldt voor de ‘grote vijf’ van Afrika: de leeuw, buffel, olifant, luipaard of neushoorn.

Hoewel de maatschappijen er niet aan refereren, volgen hun besluiten op de wereldwijde ophef maatschappelijke ophef rond Cecil. De internationaal bekende leeuw werd vorige maand doodgeschoten in Zimbabwe door een Amerikaan, die daarvoor 50.000 dollar had betaald. Zimbabwe wil de man inmiddels vervolgen vanwege veronderstelde illegale stroperij.

Delta had tot nu toe het beleid dat ‘legaal’ geschoten dieren gewoon mochten worden vervoerd. Dat werd eerder dit jaar zelfs nog bevestigd, toen in navolging van South African Airlines meerdere maatschappijen buiten de VS stopten met het vervoeren van de geschoten beschermde dieren. Onder meer Emirates, Lufthansa en British Airways schaarden zich achter de maatschappij uit Zuid-Afrika, het land waar de meeste toeristische jacht plaatsvindt. KLM claimt zelfs al sinds 1998 geen jachttrofeeën meer te vervoeren. De ophefmakende dood van Cecil zorgde ervoor dat activisten honderdduizenden handtekeningen wisten te verzamelen, waardoor Delta nu toch is gezwicht.

Het besluit van de maatschappijen, en vooral dat van Delta, kan grote impact hebben op de bescherming van bedreigde diersoorten. Delta is is de belangrijkste speler in het luchtvervoer tussen de Verenigde Staten en Afrika. Volgens The New York Times gaan elk jaar circa 15.000 Amerikanen op jachtvakantie naar Afrika. Daarmee vormen ze veruit de grootste groep jagende toeristen.