Rusland gaat alle Nederlandse bloemen streng controleren

De bloemenveiling FloraHolland in Aalsmeer.
De bloemenveiling FloraHolland in Aalsmeer. Foto ANP/Remko de Waal

Vanaf volgende week maandag mogen uit Nederland afkomstige bloemen alleen nog Rusland in nadat ze in een laboratorium zijn gecontroleerd op ongedierte. Sinds Nederland zich bij de VN heeft ingezet voor de oprichting van een MH17-tribunaal worden er volgens de Russen regelmatig insecten aangetroffen op Nederlandse snijbloemen.

Verschillende media berichten over de mededeling van de Russische voedsel- en warenautoriteit in Moskou, Rosselchoznadzor. Volgens de organisatie vormt het ongedierte uit Nederland een gevaar voor de Russische landbouw en economie. Begin vorige week verbood Rusland nog de import van bloemen uit Nederland. In de plaats daarvan komt nu een algehele controleverplichting. Het is een tijdelijke maatregel, aldus de warenautoriteit.

Rusland is wel eens beschuldigd van het instellen van verboden op basis van overtredingen op het gebied van gezondheid als voorwendsel voor acties die politiek gedreven zijn.

Meer dan de helft uit Nederland

De dienst controleerde de afgelopen drie maanden geregeld bloemen die vanuit de Europese Unie waren ingevoerd. Daarbij vond de organisatie in totaal 324 leveringen met daarin beestjes, waaronder de trips en de tabakswittevlieg. In meer dan de helft van die gevallen ging het volgens de Russen om Nederlandse bloemen.

Rosselkhoznadzor wil nu in gesprek met de “bevoegde autoriteiten” om tot een oplossing te komen. Daarna besluit de dienst of de tijdelijke controles worden opgeheven of uitgebreid, zo meldt een woordvoerder aan het Russische persbureau TASS. Volgens het CBS bedraagt de Nederlandse export van snijbloemen naar Rusland jaarlijks meer dan 150 miljoen euro.

Recht tegenover elkaar

Rusland en Nederland stonden onlangs recht tegenover elkaar in de VN-Veiligheidsraad over de oprichting van een gerechtshof voor de daders van de ramp met MH17. Volgens Nederland en de andere betrokken landen, waaronder Maleisië dat (tijdelijk) lid is van de Veiligheidsraad, was dit de beste manier om gerechtigheid te krijgen voor de nabestaanden van de slachtoffers. Maar Rusland noemde het voorstel “contraproductief” en sprak een veto uit, waardoor de resolutie over de oprichting van een strafhof sneuvelde.

De Russische hebben de onafhankelijkheid van het internationale onderzoek in twijfel getrokken en willen daarom niet meewerken. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken stapten de initiatiefnemers van de VN-resolutie juist naar de Veiligheidsraad om berechting van de daders buiten de politieke sfeer mogelijk te maken. De daders gebruikten naar alle waarschijnlijkheid een boek-raket om de Boeing 777 uit de lucht te halen. In het gebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 overheen voerde, vond ten tijde van de ramp een luchtoorlog plaats, bleek uit een reconstructie van NRC.

Het Westen is kritisch over de rol van Rusland in Oekraïne en bij de nasleep van de ramp. Een van de personen die volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie mogelijk betrokken waren bij het neerhalen van MH17, is door Oekraïne herkend als een Russische inlichtingenofficier.