Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland claimt groot deel van de Noordpool bij VN

Rusland heeft een gebied van 1,2 miljoen vierkante kilometer van de Noordpool geclaimd bij de Verenigde Naties. Dat maakte het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend, meldt persbureau AP. Dat is een gebied van circa 29 keer de oppervlakte van Nederland.

Archieffoto van de Russische vlag die Rusland in 2007 met behulp van een onderzeeër plantte op de zeebodem van de Noordpool.
Archieffoto van de Russische vlag die Rusland in 2007 met behulp van een onderzeeër plantte op de zeebodem van de Noordpool. Foto: AP / Association of Russian Polar Explorers

Rusland heeft een gebied van 1,2 miljoen vierkante kilometer van de Noordpool geclaimd bij de Verenigde Naties. Dat maakte het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend, meldt persbureau AP. Het gaat om een gebied van circa 29 keer de oppervlakte van Nederland.

Verschillende claims

Rusland, de VS, Canada, Denemarken (via Groenland) en Noorwegen proberen allemaal aanspraak te maken op de Noordpool. Rusland was in 2002 het eerste land dat delen van de Noordpool claimde bij de VN, maar die claim werd geweigerd wegens gebrek aan bewijs.

Het Russisch Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de claim nu opnieuw ingediend, met nieuwe argumenten. “Een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar de Noordpool ondersteunt de Russische claim”, aldus een statement van het ministerie.

Grondstoffen

Verschillende landen hopen een deel van de Noordpool op te eisen, omdat er een fortuin aan grondstoffen op de zeebodem ligt, schreef NRC-redacteur Paul Luttikhuis eerder:

“De US Geological Survey schat dat er zo’n 90 miljard vaten olie gewonnen kunnen worden en 47.000 miljard kubieke meter gas. Daarnaast zit de bodem volgens de USGS vol met kostbare mineralen zoals zink, nikkel en wellicht ook diamant, met een totale waarde van misschien wel 1.000 miljard dollar.”

Het Russische ministerie van Defensie is al bezig met de inrichting van dertien kleine militaire luchthavens aan de noordgrens en tien nieuwe radarinstallaties, om het gebied beter in de gaten te houden. In 2007 plantte Rusland een vlag op de bodem van de oceaan, om duidelijk te maken dat zij het gebied als hun eigendom beschouwen.

Maritieme doctrine

De stap van Rusland om opnieuw delen van de Noordpool te claimen past in de nieuwe maritieme doctrine die de Russische president Poetin vorige week afkondigde, aldus NRC-redacteur Hubert Smeets. Behalve op de Noordpool, waar Rusland al langer delen van claimt, wil Rusland zich voortaan ook laten gelden op de Zuidpool.

Daarnaast verkondigde Poetin dat de Russische marine in de Zwarte Zee en Middellandse Zee moet worden versterkt. Ook wil hij de Russische presentie op de Stille en de Indische Oceaan vergroten. Daarvoor wil hij de banden met China en India aanhalen.