Puerto Rico officieel failliet: niet onverwacht wel zorgwekkend

Foto AP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Puerto Rico is officieel failliet, meldt The Wall Street Journal. Het niet-geïncorporeerde gebied van de Verenigde Staten kon volgens CNN maar 628 duizend dollar ophoesten aan schuldeisers - in plaats van de 58 miljoen die het vandaag moest betalen.

Dat Puerto Rico niet aan zijn betalingsverplichtingen zou voldoen, komt niet als een grote verrassing. Eind juni waarschuwde gouverneur Alejandro García Padilla er al voor dat de schulden van het gebied, ongeveer 72 miljard dollar, en de schuldenlast niet meer te betalen waren. Sinds de jaren zeventig geeft Puerto Rico al schuldpapieren uit om gaten in de begroting te vullen.

De Ontwikkelingsbank van Puerto Rico spreekt in een verklaring haar ‘grote zorgen’ uit voor de liquiditeit van het gebied:

“Due to the lack of appropriated funds for this fiscal year the entirety of the PFC payment was not made today. This was a decision that reflects the serious concerns about the Commonwealth’s liquidity in combination with the balance of obligations to our creditors and the equally important obligations to the people of Puerto Rico to ensure the essential services they deserve are maintained.”

Hoewel veel van de schulden van Puerto Rico in handen zijn van investeerders op de Amerikaanse obligatiemarkt, denken analisten dat de economische gevolgen van het faillissement klein zullen blijven. Die markt heeft een omvang van 3.700 miljard dollar. Die 72 miljard schuld is daar maar een fractie van. Toch moeten toezichthouders waakzaam zijn. In 2013 waren drie van de vier obligaties bij investeerders zoals pensioenfondsen volgens The Washington Post schuldenpapieren uit Puerto Rico.

Yahoo gaat de mode in

Yahoo is een startup rijker. Het internetbedrijf telde 200 miljoen dollar neer voor modesite Polyvore, meldt Re/code op basis van ingewijden. Yahoo wil hiermee proberen meer bezoekers aan zich te verbinden.

Polyvore is een visuele zoekmachine om kleding en accessoires te vinden. De negen miljoen maandelijkse bezoekers maken profielen aan voor kleding en combinaties van kleding. Modemerken betalen grof geld om hun kleding uit te stallen bij Polyvore. Op de site worden bezoekers verwezen naar retailers zoals Target of Saks Fifth Avenue.

Met de mode- en verkoopsite wil Yahoo de bezoekersaantallen vergroten, door Polyvore te verbinden aan kanalen als Yahoo Style en Yahoo Beauty. Maar dat moet niet de prioriteit zijn van de aankoop, schrijft re/code. Het is volgens de techsite nu zaak om verkoopmogelijkheden toe te voegen aan de site zodat Yahoo, dat het toch niet altijd makkelijk heeft, de investering terug kan verdienen.

Google heeft een eigen autobedrijf

Autofabrikanten opgelet, Google heeft een autobedrijf opgericht. The Verge meldt dat het techbedrijf zijn onderzoeksprogramma voor zelfrijdende auto’s stilletjes heeft ondergebracht bij dochterbedrijf Google Auto LLC.

Het bedrijf bestaat al ruim vier jaar, maar dat bleef tot nu toe onopgemerkt. De techsite vermoedt dat het onderbrengen van Google-wagens ervoor moet zorgen dat Google minder kwetsbaar is voor schadeclaims. En dat is nodig, want die zelfrijdende auto’s maken hier en daar nog wel eens een ongelukje mee.

De onthullingen over Google Auto LLC gaan verder: zo kunnen experts eruit opmaken dat de auto’s achterwielaandrijving en een 20-30 kiloWatt motor hebben. The Verge benadrukt wel dat de oprichting van een dochterbedrijf niks zegt over de voortgang van de Google-auto; die kan nog jaren op zich laten wachten.

    • Hans Klis