Oordeel zelf: is dit nummer van Beijing 2022 een kopie van Frozen’s Let it go?

Screenshot Youtube-kanaal Disney

Hoewel er in Beijing bijna nooit sneeuw en ijs ligt, mag de Chinese hoofdstad in 2022 de Olympische Winterspelen organiseren. Mogelijk is dat de reden dat de maker van een van de themaliedjes goed heeft geluisterd naar de grootste hit uit de Disney-film Frozen, waarin hoofdpersoon Elsa de kracht heeft om sneeuw en ijs te maken.

Het comité achter het bid voor Beijing 2022 liet in totaal tien liedjes maken. Over een liedje is ophef ontstaan, ook in China zelf. Luister maar:

De titel van het nummer is, waarschijnlijk niet geheel toevallig, ‘A Dance of Ice and Snow’. En luister nu naar Let it go, de Oscar-winnende hit van Frozen, waarin Elsa zingt over haar bijzondere vrieskracht:

Als je het niet hoort, de Chinese videoblogger Jack Sze zette de nummers door elkaar:

De overeenkomsten, zoals bijvoorbeeld de intro van de liedjes, viel veel mensen, ook in China, meteen op en de reacties zijn fel. Het nummer zou het beeld dat China vooral veel geld verdient met het kopiëren van Westerse producten, alleen maar versterken.

Volgens The Wall Street Journal wordt de componist op Weibo (het Chinese Twitter) aangevallen. “Besef je dan niet dat je China ten schande maakt?” Tegenover de Amerikaanse krant willen het Chinese Olympische Comité en de componist Zhao Zhao niet reageren.

Anderen verdedigen het nummer juist, en stellen dat het niet gek is dat bepaalde klassieke muziekintro’s vaker worden gebruikt (dezelfde verdediging die in de Verenigde Staten door Pharell en Thicke tevergeefs werd gebruikt in de zaak over het nummer Blurred Lines). Van Disney zelf is er nog geen reactie gekomen - al is het Amerikaanse bedrijf zelf natuurlijk ook niet vies van een kopie op zijn tijd.

    • Eva Smal