‘Pas bij wrak MH370 geloof ik het’

dochter van een passagier in de spoorloos verdwenen Boeing van Malaysia Airlines.

De Maleisische Grace Subathirai (links) met haar ouders en zus. Haar vader was als Maleisische ambtenaar in Beijing gedetacheerd. Haar moeder (tweede van rechts) ging voor het eerst op bezoek.
De Maleisische Grace Subathirai (links) met haar ouders en zus. Haar vader was als Maleisische ambtenaar in Beijing gedetacheerd. Haar moeder (tweede van rechts) ging voor het eerst op bezoek.

De vondst van een wrakstuk begroeid met mosselen op het strand van het Franse vulkaaneiland Réunion zet duizenden kilometers verderop in Kuala Lumpur het leven van Grace Subathirai weer op zijn kop. „We hadden net rustige maanden achter de rug. In maart was er veel aandacht voor ons omdat het toen een jaar geleden was dat vlucht MH370 spoorloos verdween. Sindsdien was het kalm. Weinig telefoontjes, geen nieuwe theorieën, geen nieuws. Nu gaat de maalstroom weer kolken”, zegt de 27-jarige Maleisische over de telefoon.

Subathirai’s vader was als Maleisische ambtenaar tijdelijk gedetacheerd bij de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO in Beijing. Op 8 maart 2014 ging haar moeder Anne Daisy voor het eerst op bezoek bij haar man. Een uur na vertrek uit Kuala Lumpur verdween Daisy samen met de 238 andere inzittenden aan boord van de Boeing 777 van Malaysia Airlines spoorloos in de Aziatische nacht.

Morgen beginnen luchtvaartautoriteiten in het Franse Toulouse aan een onderzoek dat moet uitwijzen of het brokstuk van het strand op Réunion inderdaad van de MH370 komt door serienummers van onderdelen te vergelijken met gegevens van fabrikant Boeing. Maar volgens experts kan het haast niet anders dan dat de zogenoemde flaperon van het verdwenen toestel komt. De Maleisische autoriteiten hebben al gezegd dat het brokstuk van een Boeing 777 is. En in de geschiedenis van de Boeing 777 is er maar één boven zee verdwenen: MH370. Subathirai kan weinig met die redeneringen. „Al die theorieën, waarom zouden wij dit nu moeten geloven? Als ik dat doe, betekent het dat mijn moeder dood is. Pas als ik echt niet anders kan, als het wrak gevonden is, als er onomstotelijk bewijs is, ben ik bereid dat te accepteren”, zegt ze.

Subathirai’s scepsis lijkt gerechtvaardigd. Op het moment van het telefoongesprek meldden internationale media dat ook een deur van MH370 zou zijn aangespoeld. Later bleek het stuk ijzer niks met het toestel te maken te hebben. Het is een trapladder of een Chinese fluitketel, afhankelijk van welke berichten je gelooft. Zelfs de vondst van het vleugelonderdeel betekent weinig voor Subathirai. „Het roept juist vragen op. Op basis van de mosselen die zijn aangegroeid zeggen experts dat de vleugel minstens zes maanden in het water heeft gelegen. Maar MH370 is al bijna anderhalf jaar vermist. Waar was het toestel in de tussentijd? Stond het ergens op land? Is het toch eerst veilig geland? Alles kan nog”, zegt de advocaat.

Het interview vindt plaats tussen twee zakelijke conference calls. Ze probeert weer een bestaan op te bouwen, maar dat lukt niet. „Ik heb veel gewicht verloren de afgelopen maanden. Ik kan mij nauwelijks concentreren op werk. Dat is een gevolg van het niet kunnen bevatten hoe iemand van wie ik zo veel houd zo raadselachtig kan verdwijnen.’’

Subathirai heeft van de Maleisische autoriteiten en Malaysia Airlines geen informatie gekregen over de betekenis van de vondst. Alles was ze weet, komt uit de media. Dat maakt haar inmiddels weinig uit. „Ik hoop alleen dat de vondst van het vleugelonderdeel, mocht het van de MH370 zijn, ertoe leidt dat de zoektocht op zee langer doorgaat”, zegt ze. Australië leidt samen met Maleisië een zoektocht in een gebied van 120.000 vierkante kilometer in de Indische Oceaan, uitgevoerd door gespecialiseerde schepen van onder meer de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro. De speurtocht heeft al 140 miljoen euro gekost. Als er in het huidige zoekgebied niks wordt gevonden, is de kans groot dat de missie wordt afgeblazen. Dat is voor Subathirai onacceptabel. „Er moet worden doorgezocht naar MH370, naar de zwarte dozen. Als nabestaanden hebben we recht om te weten waar onze geliefden zijn. De wereld heeft het recht te weten wat er is gebeurd om burgerluchtvaart veiliger te maken. Niemand wil nog een MH370.”

    • Melle Garschagen